Förhandlingar klara i Linköping

De senaste två veckorna har politikerna i Alliansen i Linköping svettats kring sammanträdesborden för att få till en gemensam politisk plattform. Nu är de överens.

12 oktober 2018 14:58

På fredagseftermiddagen kom ett mejl om att Alliansen ska hålla pressträff på måndag. Det framgår att de fyra partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern är överens om hur de ska samregera de kommande fyra åren i Linköping.

Däremot får vi vänta till på måndag innan vi får veta vad överenskommelsen innebär.

– Vi lämnar inga kommentarer, säger Niklas Borg (M) som nu med all sannolikhet blir kommunstyrelsens ordförande.

Resultatet av Linköpingsbornas röster blev ett svagare stöd för den koalition som styrt de senaste fyra åren. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna har haft 40 av de 79 stolarna i fullmäktige, men vid valet förlorade S fem mandat och MP två. Liberalerna gick visserligen framåt och ökade ett mandat.

Men någon majoritet fick de inte ihop, det blev bara 34 mandat.

I det läget bytte Liberalerna sida och den gamla Alliansen från 2006–2014 meddelade att de ville ta över makten. Liberalernas sidbyte kunde anas vid kommunstyrelsens sammanträde den 18 september.

Varje parti har sedan utsett förhandlingsgrupper och av allt att döma blev de överens tidigare i veckan. Därefter har det hållits medlemsmöte i respektive parti för att förankra uppgörelsen – men av någon anledning vill de fyra partierna vänta till på måndag med att berätta vad de egentligen kommit överens om.

Klart är att de kan komma att råka ut för bakslag eftersom inte heller Alliansen får majoritet i fullmäktige. De samlar endast 39 av de 79 mandaten – det fattas 1.

Det jämna läget gör dock att de trots det får majoritet i nämnder och kommunstyrelse. I praktiken betyder det att de kan uträtta en hel del om de bara lyckas få sin budget genom fullmäktige.

I Alliansen är det fortfarande Moderaterna som är största parti även om partiet backade vid valet den 9 september. Moderaterna i Linköping hade tidigare 20 mandat, men de kommande fyra åren får de 18. Centern ökade från 6 till 8, Kristdemokraterna från 4 till 6 och Liberalerna från 6 till 7.

Sverigedemokraterna ökade från 6 till 8 mandat och Vänsterpartiet från 3 till 5.

Nya kommunfullmäktige samlas första gången den 6 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson

Ämnen du kan följa