Explosionen: Detta har hänt

Tidigt på förmiddagen kom det första larmet in till Sos om en explosion i centrala Linköping. Här är vad som hände sedan.

7 juni 2019 10:49

09.01: Första larmet kommer in till Sos. I larmet framkom information att en explosion skett på Hamngatan/Ådalagatan. Ljudet från explosionen hördes över stora delar av stan. Polis, ambulans och räddningstjänst larmas ut till platsen.

09.26: Polisen är på plats med mycket resurser. Ett tiotal ambulanser finns också på plats i området. Bilder från platsen visar stor förödelse efter explosionen.

09.32: Personer som bor i området evakueras till simhallen. Uppgifter gör gällande att flera ambulanser har skickats från Motala. Samtidigt har polisen spärrat av hela kvareteret runt explosionen. Det är oklart hur många som har skadats i explosionen.

09.50: Avpärrningarna utvidgas flera kvarter. Från Nygatan/Strandgatan, Repslagaregatan, Linnégatan samt från Drottningrondellen syns polisens avspärrningsband. Samtidigt har Universitetssjukhuset gått upp i förstärkningsläge där en särskild sjukvårdsledning upprättats.

10.30: Polisen har vid denna tidpunkt upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse. Vad som inträffat är ännu oklart.

10.54: Universitetssjukhuset går upp i katastrofläge. Minst 19 personer rapporteras vara lindrigt skadade i explosionen.

11.30: Ett vittne berättar att han befann sig i området strax efter explosionen. Då såg han blodiga människor på gatan.

12.19: Universitetssjukhuset i Linköping har lämnat nivån "katastrofläge". Sjukhuset befinner sig i "förstärkningsläge".

13.00: Sjukvård, polis, räddningstjänst och fastighetsägare håller presskonferens. Där framkommer att två personer fortsatt är kvar på Universitetssjukhuset men att färre blivit skadade än vad man först befarade. Samtidigt meddelar Stångåstaden att 110 lägenheter har skadats på något sätt.

LÄS MER: Första synen: Det liknade en krigszon

LIVE: Explosion i centrala Linköping

Ögonvittnet: Var flera explosioner

Småbarn evakuerade från förskola

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman