Correnjournalist prisad för nätgräv

En mer överrumplad pristagare än Correns Per Olsson får man leta efter. Han blev helt stum när han på onsdagen uppvaktades med Årets Guldslev.

23 november 2016 14:16

Föreningen Grävande Journalister har sin Guldspade, Publicistklubbens Östra krets har sin Guldslev. Kretsens ordförande Anna-Karin Thorstensson konstaterade att konkurrensen varit stenhård i år, men att Per Olsson till slut stod som solklar vinnare.

Olsson får priset för sin uthålliga granskning av Blocketbluffarna, historien om två bröder som systematiskt lurat bilköpare på nätet, bland annat genom att fuska med bilarnas mätarställning.

Hans granskning ledde till att bröderna dömdes för bedrägeri. Överrumplad tog han emot priset, en tavla, en blomsterbukett och ett diplom.

– Tipset kom från en tidningsläsare som tror på journalistikens kraft. Och en sådan man vill jag ju inte göra besviken, det var därför jag gjorde det här jobbet, säger en glad Per Olsson.

Juryns fulla motivering lyder: I en tid då näthandel blir allt viktigare i privatpersoners affärer är Per Olssons granskning av Blocketbluffarna viktig för konsumenterna. Hans gedigna artikelserie om de två bröderna som systematiskt lurar bilköpare på stora pengar har varit en ögonöppnare för nätkunder och myndigheter. I sin granskning har Per Olsson med stark berättarröst fogat samman komplexa data till en välskriven kriminalhistoria. Resultatet blev att de två bluffmakarna till slut dömdes i hovrätten för bedrägeri.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Glenning