Cocozza varnar för kommunal korruption

Striden kring den omdebatterade markaffären vid Djurgården och Vallastaden fortsätter. Nu lyfter Botryggs styrelseordförande Michael Cocozza ett varnande finger för risken för korruption.

Michael Cocozza, ordförande i Bortrygg varnar för korruption när öppna processer väljs bort.

Michael Cocozza, ordförande i Bortrygg varnar för korruption när öppna processer väljs bort.

Foto: Johnny Gustavsson/Arkiv

Linköping2017-09-07 17:48

I en debattartikel i Corren anklagar han den styrande majoriteten för att bland annat ha sålt medborgarnas mark för billigt och för att bana väg för korruption. Genom att göra avsteg från de öppna processer som Linköping använt sig av under de senaste tjugo åren – och som också finns inskrivet i Koalitionens program – har man slagit in på en väg "som förr eller senare leder till korruption", skriver han.

Som vi tidigare har berättat har markaffären – åtminstone tillfälligt – stoppats eftersom beslutet att sälja till Heimstaden har överklagats till förvaltningsrätten.

Ännu finns inget svar från förvaltningsrätten och det kan dröja innan det kommer.

Enligt Cocozza handlar inte överklagandet om att det är Botrygg alternativt Mannersons som ska ha marken.

– Nej, men vi vill åtminstone få chansen att kunna köpa den, säger han.

Han är även kritisk till den andra delen i samma affär; den som rör försäljningen av 1 088 lägenheter i Berga, Lambohov och Ryd, till Heimstaden.

– Genom att göra på det sättet har den styrande majoriteten valt bort små och mellanstora aktörer, säger han.

Få kan lägga upp 900 miljoner på ett bräde. Hade andelen lägenheter delats upp i mindre poster, som 100 lägenheter per post, hade det blivit en helt annan sak, tror han.

– Men det här är gammelsossetänket. Det ska vara stora aktörer och stora affärer.

Cocozza har själv en stark ställning inom Liberalerna i Linköping, och partiet är en del av den styrande koalitionen. Men det förändrar inte hans kritik i sak.

– Nej, när det handlar om byggfrågor så är det S som styr.

En som har reagerat på Cocozzas varning om korruption är kommunalrådet i opposition, Christian Gustavsson (M). Under torsdagen lämnade han två frågor till fullmäktige. Frågorna har egentligen sin grund i förhållande i byggbranschen i Stockholm men Gustavsson vill bland annat ha svar från ansvarigt kommunalråd, som är Elias Aguirre (S), om det finns risk för att liknande korruptionssituationer kan uppstå i Linköping?

Elias Aguirre påpekar att den markaffär – som nu prövas av förvaltningsrätten – och frågan om risk för korruption i kommunen är två helt olika frågor. De har inte med varandra att göra, hävdar han.

Risken för korruption inom området fastigheter och markförvärv bedömer han som mycket liten.

– Vi har goda rutiner för hur vi hanterar alla kontakter och avtal med byggherrar och vi är alltid öppna med att de avsikter vi har från politikens sida.

Han anser att majoriteten från början varit tydliga med vilka premisser som gällt för att få vara med och lägga bud på de aktuella lägenheterna och marken.

Du menar att tydligheten har bestått i att ni från början sagt att Linköpingsföretag inte får vara med?

– Vi har varit tydliga med vilka ambitionerna har varit och att det har riktat sig till aktörer som vi vill ska komma till Linköping, både för att förvalta och för att bygga.

Aktörer utanför Linköping, alltså?

– Precis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!