Vakter ingrep mot drönarpilot

På måndagen ingrep vakter vid Malmens flygplats mot en man som flög med en drönare i närheten av det militära flygfältet. Ärendet ska överlämnas till polisen.

På måndagen ingrep vakter på Malmen mot en man som flög med en drönare, söder om flygfältet.

På måndagen ingrep vakter på Malmen mot en man som flög med en drönare, söder om flygfältet.

Foto: Mostphotos, Peter Jigerström

Linköping2019-02-18 16:13

Vid 10.30-tiden på måndagen slog en privatperson larm om att någon flög med en obemannad flygfarkost – en så kallad drönare – söder om landningsbanan på Malmen. Skyddsvakter tog sig till platsen och identifierade en man som just hade landat med drönaren.

– Han hade flugit med drönaren på en höjd av 100 meter och han hade även en kamera monterad på drönaren, säger Lasse Jansson, kommunikationschef på helikopterflottiljen.

Vakterna tog drönaren i beslag och kommer att lämna över den till polisen. En polisanmälan om brott mot luftfartslagen ska göras.

– Det ska analyseras om det har tagits bilder in på skyddsområdet, vilket är förbjudet.

Av flygsäkerhetsskäl är det förbjudet att flyga med drönare inom en radie av fem kilometer från den militära flygplatsen. Flygledningen på Malmen kan i undantagsfall ge tillstånd för drönarflygningar inom det aktuella området – men då får drönaren bara flyga på en höjd av tio meter. Förklaringen till denna regel är enkel: En kollision mellan en drönare och ett flygplan eller en helikopter kan få katastrofala följder.

– Det kan bli livsfarligt, säger Lasse Jansson.

Så sent som i mars förra året inträffade en allvarlig incident med en drönare i närheten av Malmen. En pilot i ett Sk 60-plan fick syn på en drönare i samband med landning. Drönaren flög ovanför flygplanet på 350 meters höjd. Flygtrafiken på Malmen stoppades tillfälligt och polisen började leta efter drönarpiloten – dock utan framgång.

Så säger reglerna

Den maximala flyg­höjden för de allra flesta drönare är 120 meter över mark i okontrollerad luft.

Drönare på max 7 kilo (som flyger i max 90 km/h), får flyga i en flygplats kontrollzon utan tillstånd från flygtrafikenheten, om du flyger 5 kilometer från start- landningsbanan och upp till 10 meter (vid ­militära eller särskilda utpekade flygplatser) eller 50 meter (övriga flyg­platser) över mark.

Alla drönare ska ha en märkning med namn och kontaktuppgifter till ­ägaren.

Flygning inomhus om­fattas inte av reglerna.

Källa: Luftfartsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!