Under tisdagen fick redaktionen tips om en pågående "vårdplatskris" på Universitetssjukhuset i Linköping. På onsdagen konstaterade smittskyddsläkaren Britt Åkerlind att smittspridningen av covid-19 tagit rejäl fart i länet. När vi därefter når sjukhusansvarig chef, Magnus Janzon, redogör han för situationen.
– Det stämmer att det var en extremt ansträngd vårdplatssituation på Universitetssjukhuset igår som krävde vissa åtgärder, det kan jag bejaka, men jag håller inte med om att det var en vårdplatskris. Vi som är ansvariga för olika verksamheter samlades igår och fattade ett antal beslut för stunden som vi tack och lov inte behöver fatta varje dag, säger Magnus Janzon.
Vad var det för beslut som ni fattade?
– Det var till exempel, vilket är extremt ovanligt på US, att vi från och med igår och 36 timmar framåt beslutade att stoppa den elektiva kirurgin.
Med "elektiv kirurgi" menas planerade operationer som inte är akuta.
– Det innebär att väldigt mycket kirurgi genomförs ändå – bland annat operationer på instabila patienter eller canceroperationer. Men de operationer som har varit planerade en längre tid och som är av icke akut karaktär ställdes in till onsdagen. Patienterna fick återbud under tisdagen och får fortsätta att vänta på en operation, vilket jag förstås beklagar. Men det var vad vi behövde göra för att frigöra slutenvårdsplatser, säger Magnus Janzon.
Orsaken till behovet av slutenvårdsplatser, där patienter kan "ligga inne" över natten, är den ökade smittspridningen av covid-19. Enligt Magnus Janzon har antalet patienter, som behöver vård på grund av covid-19, ökat kraftigt den senaste veckan. På onsdagsmorgonen vårdades 59 personer med covid-19 på länets sjukhus. För en månad sedan var det 17 till antalet.
– Under de senaste dagarna har vi haft ett stort inflöde av patienter. Då agerar vi som vilket sjukhus som helst och tar beslut för att prioritera de patienter som mest behöver oss, och då får andra stå tillbaka, säger Magnus Janzon.
Senast US fattade ett liknande beslut var i samband med förra coronavågen för ungefär ett år sedan.
– Under pandemin var vi i en annan situation där vi var tvungna att göra mycket kraftfulla prioriteringar. Nu är vi inte i någon stor pandemi men vi ser en ökning av smittspridningen.
Var ni inte beredda på en ökning?
– Vi har en stor beredskap för till exempel en ökning av covid-19-patienter men det är inte samma sak som att det står massa tomma vårdplatser och väntar. Vi har uppdraget att använda resurserna på ett optimalt sätt för våra medborgare.
Hur många patienter får inställda operationer?
– Det kan jag inte svara på exakt – men drygt ett tiotal skulle jag säga, säger Magnus Janzon.
Används alla vårdplatser på US?
– De vårdplatser som finns används där vi har personal. Vi har en situation som är allmänt känd där vi till exempel har brist på sjuksköterskor.
Förhoppningen är att planerade operationer återigen ska kunna genomföras från och med torsdagen.
– En hel del talar för det. De beslut som vi tog i går har haft god effekt under kvällen, natten och nu på morgonen. Vi har kunnat hantera alla de patienter som har behövt slutenvård, säger Magnus Janzon.
Kan ni behöva fatta fler såna här beslut framöver?
– Ja, detta eller andra likartade beslut. Vi har varit i covid-vågor tidigare och använder all den erfarenhet vi har.