Smittskyddsläkaren: Spridningen av covid-19 ökar

Spridningen av covid-19 har under den senaste veckan tagit rejäl fart i Östergötland. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind uppmanar nu östgötar som får symtom på sjukdomen att stanna hemma under de första dagarna av infektionen.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland. Hon uppmanar östgötar som får symtom på covid-19 att stanna hemma under de första dagarna.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland. Hon uppmanar östgötar som får symtom på covid-19 att stanna hemma under de första dagarna.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2023-11-08 12:04

Folkhälsomyndigheten har under de senaste veckorna sett en tydlig uppgång av smitta i samhället – samt av antalet patienter som är i behov av både sjukhusvård och intensivvård. Man ser även en ökning i antalet avlidna.

– Det är förstås i nuläget inte möjligt att säga när den så kallade toppen kommer eller hur långvarig den blir, säger Johan Kaarme som är chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för smittskydd och hälsoskydd.

– Men det är mycket som tyder på att den uppgång vi nu ser kommer att hålla i sig och fortsätta, säger han till TT. 

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, säger att smittspridningen nu har tagit fart även i Östergötland. 

– Smittspridningen började öka i norra Sverige och nu ser vi även en ökning i Östergötland. Det ökar ganska snabbt, säger hon. 

Med tanke på att det numera är få som provtas för covid-19 är det svårt att säga exakt hur många östgötar som har insjuknat. Ett tydligt tecken på att smittan sprids är dock att antalet smittade personer som vårdas på sjukhusen i Linköping, Norrköping och Motala har ökat markant. På onsdagsmorgonen vårdades 59 personer med covid-19 på länets sjukhus. 

– För en månad sedan hade vi 17 patienter med covid-19. Det stiger nu. Sista veckan har det gått snabbt uppåt. Utifrån att många har haft sjukdomen tidigare och dessutom har vaccinerat sig, så blir man inte riktigt lika sjuk som tidigare. Men en del äldre som insjuknar klarar sig inte hemma, utan måste ha vård, säger Britt Åkerlind och fortsätter:

– Det blir en belastning på sjukvården i och med att fler söker vård. 

Britt Åkerlind uppmanar nu östgötar som får symtom på sjukdomen att stanna hemma under de första dagarna. Hon hänvisar till smittskyddslagen där det uttryckligen står: "Den som vet eller har anledning att misstänka att han eller hon bär på en smittsam sjukdom är skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att skydda andra mot smittrisk". 

– Blir man sjuk, låt bli att smitta andra! Ett sätt är att inte gå till jobbet eller en fritidsaktivitet just när du insjuknar, för det är då du har som mest virus. Det finns en skyddspliktsparagraf i smittskyddslagen som gäller oss alla alltid. 

Vilka symtom är vanligast vid covid-19?

– Ofta vet man med sig att man har träffat någon som har symtom på covid-19. Man känner sig ruggig, har feber, hosta och snuva. Det är de mest klassiska symtomen. En del kan få ont i magen och ont i huvudet. Så fort du känner dig ruggig, undvik att gå till jobbet! 

– När du känner dig bättre och frisk och orkar med en vanlig dag, men fortfarande har lite snuva, kan du gå tillbaka till jobbet. Du ska inte gå till jobbet om du har feber.  

I veckan har region Östergötland inlett en ny vaccinationskampanj och Britt Åkerlind uppmanar alla som är över 65 år eller tillhör någon riskgrupp att anta erbjudandet om att få en uppdaterad spruta mot sjukdomen. 

– Det är viktigt att anta erbjudandet om vaccination. Alla över 65 år, respektive personer som tillhör någon riskgrupp och är över 18 år, får ett brev där de rekommenderas att vaccinera sig. För personer mellan 18 och 64 år finns ett generellt erbjudande om vaccination. Men de kommer inte att få ett personligt brev. 

Folkhälsomyndigheten och regionerna rekommenderar att vaccination mot covid-19 och influensan sker samtidigt för de grupper som berörs.

Är du bekymrad över läget just nu?

– Vi tror att covid-19 kommer att bli en av våra säsongssmittor. Helst av allt skulle vi önska att sjukdomen bara försvann. Men nu kommer vintern igen och parallellt med covid-19 kommer influensan, säger Britt Åkerlind och fortsätter: 

– Vi följer läget noga, men det är inte en jättestor överraskning att smittan har börjat spridas igen. Jag är bekymrad så till vida att vi har mycket annan sjukvård att ta hand om. Kan vi få alla att göra sitt bästa för att inte bli svårt sjuka, så att vi inte behöver så många inom slutenvården, så hjälper det till. Vi vädjar till var och en att ta det ansvaret.  

Tror du att kulmen på smittspridningen har nåtts i Östergötland?

– Jag tror att det kommer att öka. Men vi har bara sett två fall av influensa ännu i länet, säger Britt Åkerlind.

Region Östergötland framhåller att för personer som är över 80 år är det vårdcentralerna som ansvarar för vaccinationen – men man är alltid välkommen att vaccinera sig på vaccinationsklinikens enheter. 

De rekommenderas vaccin

Personer som är över 65 år.

Gravida oavsett ålder efter graviditetsvecka 12.

Vuxna över 18 år med något av följande: Kronisk hjärt-kärlsjukdom inklusive stroke och högt blodtryck, kronisk lungsjukdom, så som kol och svår/instabil astma, extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder, kronisk lever- eller njursvikt, diabetes typ 1 och 2 samt personer med nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling, inklusive personer med Downs syndrom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!