Sedan tidigare har 33 hundar avlivats efter Länsstyrelsens omhändertagande på en kennel utanför Linköping 16 augusti.
På torsdagen kom beskedet att ytterligare 26 hundar ska avlivas. De anses vara i så dåligt fysiskt eller mentalt skick att avlivning av djurskyddsskäl är nödvändigt.
Beslutet har gjort flera uppfödare i Sverige upprörda och oroliga. Enligt Jesper Kråkede finns det runt 25 personer som sedan tidigare har meddelat länsstyrelsen att de vill hjälpa hundarna.
– Vi är många som var beredda att köpa och betala veterinärkostnaderna, säger Jesper Kråkhede, som bedriver uppfödning av taxar i Skåne.
I beslutet är det tydligt att många hundar är i väldigt dåligt skick.
– Tittar man specifikt på varje hund är det flera hundar som med ganska enkla medel hade kunnat räddas. Själv har jag haft tät kontakt med min veterinär som hävdar samma sak.
Han tar som exempel hunden han själv var intresserad av. I sammanställning från veterinärbesiktningen står det bland annat att hunden har tandsten, tandlossning (parodontit) och tovor.
– Tandsten är vanligt hos småhundar men tar endast 10-15 minuter att åtgärda för en van uppfödare. Och parodontit kan självläka när man börjar ta hand om tänderna. De tänder som eventuellt är lösa får man ta bort.
Hundarna skulle kunna hamna hos personer som inte lägger den tid och pengar som du är beredd att lägga.
– Absolut. Men man kan inte fatta beslut på det. Det vi önskar är en dialog med länsstyrelsen. Vi vill inte hamna konflikt med myndigheten, utan hoppas kunna påverka det här beslutet.
Varför tror du att så många vill ta hand om de här hundarna?
– Omsorg för djuren och det faktum att den här kenneln hade mycket gott rykte innan det gick snett. Det är fantastiskt fina hundar. Det är en stor förlust för hela taxvärlden om de avlivas.
Kristoffer Hellberg på länsstyrelsen förstår att avlivningen väcker känslor, men känner sig trygg med beslutet.
– Vi har sett omfattande lidande hos de här hundarna som gör att de inte kan omplaceras.
En av uppfödarna menar att skadorna, som till exempel tandlossning, är lätta att åtgärda.
– Jag kan inte uttala mig om specifika hundar. Men jag kan säga att generellt var tandlossningen hos hundarna omfattande. Många hundar var i princip ruttna i munnen.
Hade man kunnat ha en bättre dialog med de potentiella köparna?
– Jag anser att vi har haft en bra dialog med många av dem, säger Kristoffer Hellberg.