Efter tillslaget mot kenneln: 56 hundar måste avlivas

Länsstyrelsen har kommit fram till att nästan hälften av de 125 hundar som vanvårdats på en kennel i Linköpings kommun måste avlivas. Nu pågår en polisutredning om grovt djurplågeri.

Hundarna levde under extremt dåliga förhållanden.

Foto: Simon Spence

Linköping2024-09-19 13:43

Det var den 16 augusti i år som länsstyrelsen och polisen gjorde en kontroll på en kennel som bedrivits på två fastigheter i Linköpings kommun. Djurskyddshandläggarna möttes av en upprörande syn. Ett stort antal av hundarna hölls inlåsta i små burar. Sammanlagt 125 hundar omhändertogs. 

Länsstyrelsens personal konstaterade att ett stort antal hundar hölls i burar. Myndigheten skrev: "Några av hundarna satt tysta och apatiska och tryckte in sig mot bakre delen av burarna. Några hundar var så stressade att de bet och hängde i burgallret". 

Länsstyrelsen har nu fattat ett beslut som gäller 62 av hundarna. 26 av dem anses vara i så dåligt fysiskt eller mentalt skick att avlivning av djurskyddsskäl anses nödvändigt. 36 hundar kommer att omplaceras till nya hem.

Sedan tidigare har 33 av de omhändertagna hundarna avlivats eller dött. Efter omhändertagandet undersöktes hundarna av veterinär som kunde konstatera att 30 av hundarna var utsatta för ett så akut lidande att de behövde avlivas. Ytterligare tre hundar har avlidit på djurhem efter omhändertagandet. Nu beslutar alltså länsstyrelsen att ytterligare 26 hundar behöver avlivas till följd av sina hälsoproblem.

Länsstyrelsen skriver: "Dessa hundar har haft mycket kraftig smärta på grund av bland annat massiv tandsten och tandlossning, vilket även kan orsaka svårigheter att äta. De har även flertalet andra hälsoproblem av kronisk karaktär som orsakar smärta och obehag. Hundarna är i för dåligt fysiskt eller mentalt skick för att kunna omplaceras och den sammanvägda bedömningen av hundarnas status gör att avlivning av djurskyddsskäl bedöms nödvändigt". 

– Det är fruktansvärt ledsamt. Vi vill med detta beslut förhindra att dessa hundar utsätts för ytterligare lidande, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef vid avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel, i en kommentar. 

36 hundar bedöms vara vid tillräckligt god hälsa för att kunna omplaceras. Länsstyrelsen har även tidigare fattat beslut om att sju valpar ska få nya hem när de är tillräckligt gamla.

– Hundarna kommer att säljas via länsstyrelsen eller ett djurhem. På länsstyrelsens hemsida kommer det att komma ut information om hundar som är till försäljning. Vi har fått in väldigt många intresseanmälningar och kan komma att kontakta de som visat intresse för att köpa någon av hundarna, säger Kristoffer Hellberg, i en kommentar. 

Länsstyrelsen har även beslutat att återlämna tio omhändertagna hundar som tillhör andra hundägare. Ytterligare några hundar återstår för länsstyrelsen att fatta beslut om.

Samtidigt pågår nu en polisutredningen om grovt djurplågeri. Polisens har beslagtagit mobiltelefoner för att leta efter dokumentation och bilder som kanske kan besvara frågan om hur länge vanvården pågått. 

För att man till exempel ska kunna utreda hur länge hundarna suttit i bur?

– Det är den typ av frågor det rör sig om, ja, säger kammaråklagare Herman Ferner, som leder förundersökningen.

Lagen om grovt djurplågeri är relativt ny.

– Det gör att det inte finns så mycket praxis. Att jag bedömer det som grovt djurplågeri har bland annat med antalet hundar som utsatts, säger Ferner.

Utredningsarbetet har kommit långt, men han vill inte spekulera i när ett eventuellt åtal kan väckas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!