Unika besluten: Oppositionen körde över S+M-styret

När samtliga oppositionspartier i Linköping enas i kommunfullmäktige kan de "köra över" S+M-styret. Så blev fallet under tisdagskvällen – då oppositionen röstade igenom två nya satsningar. "Det är uppenbart att de inte tar ansvar för helheten", säger S+M-styrets Kristina Edlund (S).

Samtliga oppositionspartier i Linköpings kommunfullmäktige enades, "körde över" S+M-styret och röstade bland annat igenom ledamoten Johan Thoréns (L) förslag under tisdagen.

Samtliga oppositionspartier i Linköpings kommunfullmäktige enades, "körde över" S+M-styret och röstade bland annat igenom ledamoten Johan Thoréns (L) förslag under tisdagen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-04-24 15:00

Nyheten i korthet

  • Oppositionspartierna i Linköpings kommunfullmäktige röstade igenom två nya satsningar, trots motstånd från S+M-styret.
  • Förslagen som röstades igenom innebär att kommunen ska inrätta en fritidsbank för gratis utlåning av sport- och fritidsutrustning, samt ett demokratiskt ungdomsråd för att ge unga mer inflytande.
  • Kristina Edlund (S), ordförande i kommunstyrelsen, kritiserar oppositionens agerande och tycker inte att de ser till helheten.

Socialdemokraterna och Moderaterna styr Linköpings kommun sedan valet 2022 – men det är med en liten marginal. I nämnderna har S+M-styret en knapp majoritet, vilket innebär att partierna kan styra agendan, men i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige är maktförhållandena omvända. Om alla sju oppositionspartier, från Sverigedemokraterna till Vänsterpartiet, är eniga i en fråga kan oppositionen "köra över" de styrande partierna. Det var precis vad som hände på tisdagens långa kommunfullmäktigesammanträde. En udda händelse som tidigare inte har inträffat under den pågående mandatperioden.

undefined
"En seger som är rolig och ett bra förslag som kommer att gynna Linköpingsborna". Det säger KD:s Liselotte Fager om förslaget om en fritidsbank som röstades igenom av kommunfullmäkltige.

– Fakta är att styret inte har en majoritet i kommunfullmäktige och det här visar att de kanske behöver vara lite mer ödmjuka och inlyssnande mot oppositionen. Vi har en hel del bra idéer och finns det en sån här enighet mellan partigränserna har vi faktiskt en majoritet och det är väl rimligt att det också motsvarar Linköpingsbornas vilja, säger Kristdemokraternas gruppledare Liselotte Fager.

Liselotte Fager var en av de politiker som fick jubla över att se sin motion röstas igenom. Tillsammans med partikollegan Lars Roxå föreslog hon att Linköpings kommun ska inrätta en så kallad fritidsbank för gratis utlåning av sport- och fritidsutrustning – som bland annat finns i Mjölby. Även Liberalernas Johan Thorén fick jubla under tisdagskvällen. Att hans förslag röstades igenom innebär att kommunen ska inrätta ett demokratiskt ungdomsråd, med en egen budget, för att ge unga Linköpingsbor mer delaktighet och inflytande. Rådet ska tycka till om politiska förslag.

– Det var väldigt roligt och viktigt att vi fick igenom vårt förslag – egentligen av två skäl. Dels för att vi ser att demokratin är satt under press i vår omvärld och när vi stärker lokaldemokratin är ungdomarna en väldigt viktig grupp. Dels att det här faktiskt gör det tydligt för Linköping att S+M-styret varken har majoritet i kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen, säger Johan Thorén.

undefined
En fritidsbank finns bland annat i Motala och Mjölby och är en plats där man kan låna sport- och fritidsutrustning gratis. Ungefär som man lånar böcker på ett bibliotek.
undefined
Liberalerna vill inrätta en ungdomsråd i Linköping så att ungdomar får mer inflytande och makt. Det är ett sätt, enligt partiet, att stärka demokratin som just nu är satt under press.

Under debatten i kommunfullmäktige framförde kultur- och fritidsnämndens ordförande Lotta Bäckman (S) att en studie från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor visar att ungdomsråd inte är det bästa verktyget.

– Kommunen har en rad olika råd, det finns klimatråd och pensionärsråd, och jag ser det här som en möjlighet att utforma ett ungdomsråd som vi ser kan fungera i Linköping. Vad säger att vi inte kan hitta rätt format här?, säger Johan Thorén.

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, är kritisk till oppositionens agerande men också medveten om maktförhållandena.

– Vi styr i minoritet både i kommunstyrelsen och fullmäktige och det kommer att komma ärenden som vi i styret förlorar och där vi inte får igenom den politik vi önskar. Nu handlar inte det här om två stora frågor som är avgörande för Linköpings framtid, men när det handlar om större frågor har vi från styrets sida ett ansvar att se till att vi har breda majoriteter i kommunfullmäktige, säger hon.

– Det var många olika förslag som diskuterades på tisdagens kommunfullmäktige och det är uppenbart att oppositionen inte tar ansvar för helheten. Det är tuffa ekonomiska tider i Linköping nu men man ser gärna att en lång önskelista ska genomföras, fortsätter Kristina Edlund.

undefined
Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, styr tillsammans med Moderaterna i en minoritet. Hon hade räknat med att oppositionen skulle enas i någon fråga. "Men nu handlar det inte om två stora frågor", säger hon.

Vad får de här båda besluten för konsekvenser nu?

– Vi kommer att få arbeta med frågorna tillsammans med våra tjänstepersoner för att bland annat ta fram en modell för ett ungdomsråd. När det gäller fritidsbanken är vi i grunden väldigt positiva till upplägget, vi ville ju besvara motionen, men vi vill fortsätta att utreda lokalisering och annat – och det kommer vi att jobba vidare med.

När kan satsningarna bli verklighet?

– Det är för tidigt att säga. Vi har en budgetprocess nu och måste titta på de ekonomiska konsekvenserna.

Finns det risk att satsningarna, trots besluten, inte blir verklighet?

– Fritidsbank ser jag kommer att bli av. Det finns med i vårt politiska program och jag är övertygad om att något kommer att presenteras under den här mandatperioden. Ungdomsrådet finns inte med i vårt politiska program så nu måste tjänstepersonerna utreda kostnaderna och vi får väl se om det blir verklighet under 2025, 2026 eller senare, säger Kristina Edlund.

Statsvetarens kommentar

Vi lät Johan Wänström, forskare och statsvetare vid Linköpings universitet, kommentera händelsen i Linköpings kommunfullmäktige.

– När man har ett minoritetsstyre är det inte konstigt att styret ibland förlorar omröstningar i fullmäktige. Det som är ovanligt är om de förlorar större frågor som ses som viktiga – att förlora en budgetomröstning är till exempel av en helt annan natur. Att det blir ett antal mindre frågor som man förlorar tror jag alla minoritetsstyren räknar med, säger han och fortsätter:

– Att alla oppositionspartier enas händer med jämna mellanrum, även om det inte har hänt förrän nu i Linköping. Det kan ibland vara så att oppositionen ser ett intresse av att enas bara för att visa styret att det inte har en egen majoritet. Ibland kan det vara ett sätt att markera och då kan det vara lätt att enas i frågor som inte är jätteavgörande eller inte innehåller några ideologiska skiljelinjer.

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!