På Moderaternas tre dagar långa valturné i södra delen av landet var Linköpings helikopterflottilj och Saab två av stoppen. Partiledaren Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson fick bland annat provsitta Gripen under besöket på Saab.
– Det var kul, och trångt! Jag är inte storvuxen men en stor man måste få det trångt därinne, säger Ulf Kristersson när vi möts i ett av Saabs fikarum.
Vad har Saab för betydelse för Sverige när det är krig i Europa?
– Saab har en stor betydelse. Sverige är inte lika världsledande i flygplan rent storleksmässigt som vi en gång var, men vi tillhör ett av få länder som både tillverkar och äger riktigt avancerat stridsflyg. Sedan hade det ju varit ännu roligare om fler länder ville köpa just Gripen...
Ja, Saab har på kort tid gått miste om två stora affärer med Gripen. Skulle ett Natomedlemskap gynna Saab?
– Ja. Ett medlemskap skulle koppla ihop oss tightare med de andra Natoländerna och vi skulle ingå i de vapensamarbeten som finns i Nato.
Men skulle ett medlemsskap hjälpa Saab att vinna Gripen-affärer?
– Möjligheten att vinna affärer skulle förbättras, utan tvekan.
Du har fått kritik för att du gör Natomedlemskapet till en valfråga. Hur klokt är det att splittra den svenska sammanhållningen som historiskt funnits i säkerhetspolitiska frågor?
– Vi behöver en ny gemenskap. Vi är trots allt fem partier i Sveriges riksdag som formellt fattat beslut om Nato-option, alltså att hålla dörren öppen för Nato. Just nu är det inte Moderaterna som splittrar, utan S, MP och V som motsätter sig medlemskap. M vill göra det här tillsammans med de andra partierna, men måste såklart vara tydliga med vad vi vill.
Men är det rätt att gå till val på frågan när det är krig i Europa?
– I bästa fall, om vi kan enas under sommaren, blir det ingen valfråga. Men om Finland går med i Nato, och vi inte hänger på, kommer det att bli det.
Elisabeth Svantesson flikar in:
– Det här är en viktig politisk fråga för Sveriges säkerhet. Nu råkar det vara val i september, men det är inte därför vi lyfter detta.
Det läggs enorma summor på försvaret nu. Vilka områden kommer att få stå tillbaka?
– Ekonomin växer och det uppstår ett ekonomiskt utrymme varje år. Det överskottet ska användas för att bland annat rusta försvaret. Vi måste också prioritera och våga säga nej till skrytbyggen och höghastighetsbanor. Att lägga på mer skatter på hushållen, som S vill, är fel väg att gå, säger Elisabeth Svantesson.
Är det svårare att bedriva valrörelse under kriget, eftersom många frågor känns fjuttiga i jämförelse?
– Vi tycker att det är bra att en massa småfrågor tagits bort från debatten. Gruppen som vill lägga ned kärnkraft är plötsligt väldigt tyst till exempel, säger Ulf Kristersson.
– Försvarsfrågan blir viktig i år, men när väljarna väl ska rösta vill de ju även veta hur det ska bli med till exempel energin och bensinpriset, säger Elisabeth Svantesson.
I morgon är sista dagen av er valturné. Vad gör ni när ni kommer hem, för att ladda om?
– Då blir det att återgå till finansutskottet, säger Svantesson.
Slappnar du av i finansutskottet?
– Haha, nej. I helgen ska jag ta hand om mina barnbarn.
Ulf Kristersson sitter tyst och försöker minnas sina helgplaner.
– Du ska på 50-årsfest, inflikar en hjälpsam person ur staben.