Projektet heter “Rätt kurva”, är baserat på den tyska metoden "Kurve Kriegen" och går ut på att identifiera barn mellan 8 och 15 år som löper stor risk att hamna i organiserad brottslighet. I september i fjol kunde projektet påbörjas i Linköping.
– Drömvisionen måste vara att vi fångar upp ungdomar som annars hade blivit grovt kriminella – att vi på sikt ser en minskning av kriminella individer. Vi ska rädda fler liv, det är därför vi gör det här, sa social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) i en tidigare intervju vid projektets start.
Påskkravallerna i Skäggetorp 2022 blev startskottet för det nya projektet i Linköping. Den politiska ledningen i Linköping menar att kommunen misslyckats med att fånga upp de barn och unga som löper stor risk att hamna på en kriminell bana. Men nu, med den nya tyska modellen hoppas de kunna bryta trenden. I Tyskland har man jobbat med "Rätt Kurva" i tio år och sett positivt på förändringarna.
– Det är morgondagens gängledare vi vill nå, säger social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M).
Det nya arbetssättet innebär ett nära samarbete mellan polis och socialarbetare. Arbetet börjar med att polisen gör ett urval bland de ungdomar som är misstänkta för brott, i höstas handlade det om 18 barn. Därefter väljer socialtjänsten ut de barn som är i störst behov av stöd. Polisen tar sedan kontakt med familjerna för att få ett samtycke. Om polisen får ett samtycke inleder socialtjänsten en dialog med familjen för att diskutera om de är villiga att delta i "Rätt Kurva" eller inte.
– De här barnen vågar inte drömma, de tror att livet ändå är kört, säger Lisa Fröberg-Karlsson som jobbar med "Rätt Kurva" och är gruppledare för brottsförebyggandegruppen på socialtjänsten.
Lisa Fröberg-Karlsson vill tillsammans med sina kollegor ge hopp och framtidstro till de barn som är misstänkta för brott. Lisa menar att det är vanligt att barnen bor i utsatta områden och brottas med utanförskap.
Lisa menar att det leder till att barnen inte känner sig inkluderade vilket är viktigt för att få bra förebilder att se upp till.
– Barnen letar efter förebilder och de förebilder de ser just nu är unga män med statusprylar, de kör till exempel runt i dyra bilar eller har guldsmycken. De kanske aldrig haft ett vitt jobb men barnen relaterar till dem. De ser de fina bilarna och ser att de lyckats i livet och de vill ju också köra runt i lyxiga bilar.
I "Rätt Kurva" jobbar en kontaktperson från socialtjänsten nära barnet och familjen för att skapa en så trygg relation som möjligt. Stödet kan se väldigt olika ut från barn till barn. Ibland kan det handla om att familjens kontaktperson hjälper föräldrarna att söka jobb och ibland stötta barnet i nya fritidsaktiviteter. Lisa Fröberg-Karlsson förklarar att en del av stödet innebär att ge barnet en större förståelse i varför skolan är viktigt eller hur viktiga funktioner i samhället fungerar.
Hon berättar om ett specifikt fall, inom "Rätt Kurva", där barnet var väldigt intresserad av bilar. För att få honom att tro på sin dröm, att en gång få en egen bil, åkte de tillsammans till en bilhandlare. Hos bilhandlaren diskuterade de hur man på olika sätt kan få ihop pengar till en bil. Tillsammans beslutade de sig för att närvaron i skolan är viktigt för att senare kunna få ett bra jobb och därefter pengar till en bil. De lyfte även den faktum att man kan bli av med bilen om man inte har en inkomst. Detta skapade en större förståelse och motivation hos barnet till att gå i skolan och få ett bra jobb i framtiden.
– Vi vill att de här barnets liv ska fungera på ett bra sätt. Det är lätt att tänka att det bara är att skaffa sig ett fritidsintresse men för de här barnen är det inte så lätt, och det är det vi vill hjälpa dem med. Det är viktigt att de ska ha något att göra på kvällar och helger och veta om att det finns en annan väg än kriminaliteten, säger Annika Krutzén (M).
Lisa Fröberg-Karlsson, gruppledaren på socialtjänsten, berättar att reaktionerna när polisen tar kontakt med familjerna hittills varit bra. Föräldrarna blir glada över möjligheten de får att hjälpa sina barn att få en bättre framtid. Barnen ser däremot oftast inte lika positivt på stödet och vill inte att en vuxen människa ska styra och ställa i deras liv. Hon berättar att barnens attityd däremot snabbt brukar ändras till det positiva.
– Hittills har en familj tackat nej och tyckt att detta inte är något för dem. Det är ju självklart frivilligt så det respekterar vi men det känns som en motgång. Annars tycker jag allt har gått väldigt bra och problemfritt, säger Lisa.
Även kommunpolisen Jessica Ljung är nöjd med projektet hittills men upplever att ytterligare förbättringar kan ske.
– Det handlar mycket om hur vi når fram till barnet. Det första mötet med familjen har varit viktigt. Där handlar det om att få familjen att förstå vad vi gör där och vad stödet kan innebära för dem och deras barn, säger hon.
Lisa Fröberg-Karlsson menar att det är lätt att förknippa socialtjänsten med att förlora sina barn. Många familjer har visat en oro för att det kommer hända just dem om de säger ja till "Rätt Kurva". Hon förklarar att tanken, med projektet, är att just det inte ska hända. Målet är att barnet ska få fortsätta leva och växa upp i sina familjer.
Ett barn anses vara "klar" med stödet när polisen inte längre ser barnet på "fel ställe". Om polisen ser barnet på väg hem från en fotbollsträning istället för att, mitt i natten, hänga med vänner som är sju år äldre släpper polisen sin oro. Man anser också barnet vara klar när de mål familjen och ungdomen satt upp är till större delen uppnådda.
– Vi vill se barnen på rätt plats, vid rätt tillfälle, säger Lisa.
Vad är nästa mål med "Rätt Kurva"?
– Nu när jag snart har tre medarbetare att jobba med hoppas jag att vi kommer kunna hjälpa flera familjer. Under 2024 är ett mål att ha 15 familjer att arbeta med, kanske inte hinna blir klar med alla familjer men iallafall kunna ta emot och hjälpa flera. Och vårt ständiga mål är ju självklart att barnen ska sluta begå brott och öka deras närvaro i skolan. Man ska inte behöva vara med i "Rätt Kurva" för att bli delaktig i samhället. Det måste vi förändra, säger Lisa Fröberg-Karlsson.