Förskolan läggs ned trots föräldrarnas protester

Linköpings kommun lägger ned två mindre förskolor, en i Ljungsbro och en Ekholmen, trots protester från flera föräldrar. Nedläggningarna kan vara början på en hel rad förändringar.

Föräldrarna Hanna Molinder, Marie Gottsell och Lars Hindrum protesterade mot nedläggningsplanerna av Lindsdalsgatans förskola i Ljungsbro. I veckan beslutar kommunen om nedläggning.

Föräldrarna Hanna Molinder, Marie Gottsell och Lars Hindrum protesterade mot nedläggningsplanerna av Lindsdalsgatans förskola i Ljungsbro. I veckan beslutar kommunen om nedläggning.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-11-23 17:00

Flera skollokaler utnyttjas inte maximalt, barnkullarna förväntas bli mindre och i jämfört med andra kommuner i Linköpings storlek är lokalkostnaderna för höga. Det var några av de budskap som Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) förmedlade när de tidigare under veckan presenterade sitt politiska program för nästa mandatperiod. Utbildningsförvaltningen har redan nu fått i uppdrag att göra en översyn över kommunens skollokaler – med syfte att sänka kostnaderna.

undefined
Elias Aguirre (S), som tillträder som barn- och ungdomsnämndens ordförande efter årsskiftet, menar att en större översyn över kommunens lokalkostnader behöver göras. "Vi har flera tomma förskoleplatser på många ställen", säger han.

När barn- och ungdomsnämnden sammanträder under torsdagen fattas beslut om att lägga ned två förskolor. Den ena är Lindsdalsgatans förskola i Ljungsbro och den andra är Stenhagsvägens förskola i Ekholmen. Förskolorna har 25 respektive 36 platser men enligt kommunens prognoser finns det under 2023 tillräckligt med förskoleplatser, i dessa områden, utan enheterna.

– Läget har förändrats ganska snabbt i Linköping när det gäller hur stora barngrupper som vi får in i förskolan. Vi kommer att ha färre barn framöver och redan i dag har vi tomma platser på många ställen. Vi vill inte hamna i ett läge där vi behöver säga upp personal eller minska grundbemanningen samtidigt som vi inte har fulla förskolor. Det är utgångspunkten i de här besluten, säger den tillträdande ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Elias Aguirre (S).

Är det här bara början av flera nedläggningar?

– Vi kommer att behöva vara öppna för att förskolor, där vi har många lediga platser, kan behöva att göra förändringar. Det är för tidigt att säga vilka förskolor det gäller, säger Elias Aguirre och fortsätter:

– Vår prioritet just nu är att ha en hög grundbemanning, en bra arbetsmiljö och att vi kan erbjuda en bra verksamhet. Vi prioriterar personalen före lokalerna.

undefined
Fastigheten på Lindsdalsgatans förskola ägs av hyresvärden Gotec Fastigheter. En tvist mellan fastighetsägaren och kommunen, som vi tidigare har rapporterat om, är också en anledning till nedläggningsbeslutet.

På Lindsdalsgatans förskola är 19 barn inskrivna. Tanken är att de som fortfarande är i förskoleålder i augusti 2023 ska placeras på den närliggande Evastigens förskola. Även på Stenhagsvägens förskola är 19 barn inskrivna och dessa placeras på Grundstugevägens förskola. Nedläggningarna förväntas sänka kommunens årliga hyreskostnad med över en miljon kronor.

Finns det en risk att förskoleenheterna blir större och att det blir fler barn per medarbetare?

– Personaltätheten ska vara hög, det är en del av vårt program i det nya styret. För att klara av det gäller det att vi inte lägger en för stor del av pengarna på lokaler. För barnen på Stenhagsvägen till exempel kommer man till en förskola med 55 barn, vilket jag tycker är en rimlig storlek, men det är för tidigt att säga vilka förskolor som kan komma att påverkas, säger Elias Aguirre.

– Jag tycker inte att man behöver vara orolig.

undefined
"Jag tycker att det är trist att man lägger ned en väl fungerande förskola och att man inte tar hänsyn till våra invändningar mot beslutet och anledningen till varför väljer att lägga ned förskolan", säger föräldern Lars Hindrum.

Lars Hindrum är en av de föräldrar som har protesterat mot nedläggningen i Ljungsbro. Nu ska han och de övriga föräldrarna bevaka nedläggningen så att den sköts på rätt sätt.

– Jag kan personligen förstå att man ibland lägger ned förskolor. Det kan finnas anledningar till det. Men jag hoppas att man i det fortsatta arbetet tar hänsyn till föräldrarnas och personalens förutsättningar – och att man inte landar i en slutsats där man anser att stora förskolekolosser, överallt, är det bästa för vår kommun. Det behövs ett brett utbud att välja på, säger han.

Elias Aguirre menar att hänsyn kommer att tas till variationen.

– Jag tycker att det är viktigt och ser att vi behöver ta hänsyn till det, säger han.

Mer om kommunens beslut

I området Vidingsjö/Ekholmen/Harvestad/Ullstämma/Hjulsbro/Kvinneby/Hackefors räcker platserna till enligt befolkningsprognosen 2022 även utan förskolan Stenhagsvägen 7. Från augusti 2023 har området 1 256 platser exklusive förskolan Stenhagsvägen 7.

I området Ljungsbro/Berg räcker platserna till enligt befolkningsprognosen 2022 även utan Lindsdalsgatan. Från augusti 2023 har området 744 platser exklusive Lindsdalsgatan.

Källa: www.linkoping.se

Karta: Stenhagsvägens förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!