Som ett viktigt beslutsunderlag, i planeringen av exempelvis bostäder och förskoleplatser, tar Linköpings kommun årligen fram en befolkningsprognos för de kommande tio åren. År 2016 växte kommunen med 2 851 personer men sedan dess har ökningen successivt minskat. Förra året, under 2023, blev det 731 fler Linköpingsbor. Det var 636 personer färre än vad befolkningsprognosen från 2023 förutsåg. Nu, i befolkningsprognosen för 2024, mattas befolkningstillväxten av ytterligare. Den förväntade befolkningsökningen, i genomsnitt per år, har sjunkit från 1 500 personer till 1 340 personer.
Dessutom föddes 1 556 barn i Linköping under 2023, det lägsta antalet på 20 år, och prognosen visar endast en svag ökning de kommande åren. Antalet barn per kvinna, det så kallade fruktsamhetstalet, landade på 1,35.
– 1,35 barn per kvinna är jättelågt. I kombination med att man nästan har strypt invandringen helt har vi en kris i befolkningsfrågan som är värre än den vi hade på 1930-talet. Vi kommer att få jätteproblem. Risken är att vi förvandlas till en fattigstuga. Vem ska betala skatt så att vi har råd att finansiera vår välfärd? Hur ska vi klara av bemanningen i äldrevården om några år?, säger oppositionspolitikern Lars Vikinge (C) och fortsätter:
– För att kunna hålla befolkningen på en konstant nivå brukar man säga att det krävs ett födelsetal på ungefär 2,1–2,2, och det har vi inte haft under lång tid. Vi har kompenserat med immigration, en del av den har varit problematisk, men vi behöver växa och många som kommit hit tillför jättestora värden till Linköping.
På kommunfullmäktigesammanträdet i april konstaterade Lars Vikinge att han vill att kommunen vidtar åtgärder, bland annat tar fram en strategi, för att göra det mer attraktivt att skaffa barn i Linköping. Ett uttalande som fick reaktioner.
– Jag märkte hur svårt det var att prata om de här sakerna. Det blir väldigt lätt att det tolkas fel – att man tror att jag vill att vi ska tvinga kvinnor att föda fler barn, men det var inte alls det jag var ute efter, säger han och fortsätter:
– Jag tror att vi behöver höja våra ambitioner på hållbarhetsområdet. Vi måste göra oss ännu mer attraktiva som kommun. När jag pratar med människor i mina barns generation, om vad som är viktigt för att man ska vilja bo i Linköping, får jag unisont följande: Man ska på goda grunder kunna känna att man bor i en hållbar kommun där det är enkelt, spännande och praktiskt att leva. Man ska kunna cykla med barnen till förskolan, det ska finnas ett rikt kulturutbud och fritidsaktiviteter för barnen. Om jag återigen ska våga prata om en strategi för ett ökat barnafödande så tror jag att det är här som vi som kommun behöver landa.
Elias Aguirre (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande i Linköping, ser inte befolkningsutvecklingen som en lika stor kris – utan ser även möjligheter.
– Det är viktigt för alla Linköpingsbor att inse att befolkningsutvecklingen är mycket långsammare än för några år sedan och att det påverkar skolan och förskolan. Vi ser kommuner i hela landet som gör den typen av förändringar som vi i Linköping har gjort de senaste åren. Samtidigt ser jag möjligheter. Det är svårt att öppna upp nya förskolor varje år och hitta personal som är tillräckligt utbildad. En långsammare befolkningsutveckling ger oss en möjlighet att stärka kvalitén i skolan. En sak är att vi nu språkutbildar personal som inte har tillräcklig svenska – för många av dem har kommit in i ett läge där vi har vuxit jättesnabbt.
– För oss betyder det här inte befolkningsminskningar utan en långsammare utveckling, så jag skulle inte kalla det för en kris, men däremot behöver Europa på sikt ställa sig frågan hur man ska göra med behovet av arbetskraft. Här i Linköping ser jag en ljusning för en verksamhet som har varit hårt pressad när vi har vuxit väldigt snabbt.
Ser du att ni behöver göra någonting för att öka barnafödandet?
– Det skulle vara att lyfta fram de stora fördelarna som finns i Linköping. Jag tänker att man ibland blir hemmablind. För människor som flyttar till Linköping från andra länder, för att jobba på till exempel universitetet eller Saab, brukar en av de första reflektionerna vara vilken bra barnomsorg det finns och vilka goda möjligheter det finns att vara föräldraledig, säger Elias Aguirre.