Befolkningstillväxten i Linköping har bromsat in

Befolkningsutvecklingen i Linköping har bromsat in – kraftigt. Under 2022 förväntas antalet invånare öka med 883 stycken. Betydligt färre än för bara några år sedan.

Befolkningstillväxten i Linköpings kommun har stannat av. Under de närmsta åren förväntas kommuninvånarna att öka betydligt mindre än vad kommunen tidigare har räknat med.

Befolkningstillväxten i Linköpings kommun har stannat av. Under de närmsta åren förväntas kommuninvånarna att öka betydligt mindre än vad kommunen tidigare har räknat med.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-05-04 18:00

Som ett viktigt beslutsunderlag, i planeringen av exempelvis bostäder, förskoleplatser och särskilda boenden, tar Linköpings kommun årligen fram en befolkningsprognos. År 2016 växte Linköpings kommun med 2 851 personer. Sedan dess har tillväxten successivt sjunkit och mellan åren 2020 och 2021 var skillnaden stor. Då sjönk befolkningstillväxten från 1 565 till 911 personer.

Befolkningsprognosen för 2022 slår fast att tillväxten har bromsat in. Under de närmaste åren kommer tillväxten att vara låg för att sedan, ända fram till 2031, successivt öka. År 2031 förväntas Linköpingsborna vara 179 835 till antalet – drygt 14 000 fler än i dag. Jämfört med förra årets prognos är skillnaden stor.

undefined
Befolkningsprognosen för 2022 kommer att utgöra underlag för beslut i kommunens nämnder och styrelser.

– Det som jag konstaterar är att vi har haft prognoser som har legat på en årlig tillväxt på omkring 1 500 personer om året och att vi nu, under de närmaste åren, har en betydligt mindre befolkningstillväxt än vi tidigare har räknat med, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) och fortsätter:

– De direkta konsekvenserna som de dramatiska förändringarna får är att vi måste titta på planerna vi har för byggnation av till exempel nya för- och grundskolor. Vi måste även ta ett omtag kring bostadsbyggandet.

Varför minskar tillväxten?

– Befolkningsprognosen lyfter flera aspekter men en del som har bidragit starkt är ett minskat flyktingmottagande. Sedan blir det spännande att se hur långvariga pandemitrenderna kommer att bli, säger Niklas Borg.

undefined
Mari Hultgren (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, oroas för att den styrande alliansen ska minska byggtakten på grund av befolkningsprognosen. "Vi måste fortsätta att bygga. Det finns ett uppdämt behov av bostäder", säger hon.

Mari Hultgren (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, ser en annan orsak till tappet i befolkningsutvecklingen:

– Jag skulle kunna tro att det är av samma anledning som den minskade inflyttningen till andra storstadsregioner – att mark- och bostadspriserna börjar bli för höga. Det finns inte längre ett prisvärt boende här och det måste vi motverka genom att bygga just prisvärda bostäder.

Hon menar samtidigt att kommunen bör fortsätta att hålla en hög byggtakt.

– Det finns en trångboddhet och ett uppdämt behov av bostäder i Linköping – vi måste fortsätta att bygga. Sedan visar befolkningsprognosen att antalet födda barn per kvinna förväntas öka, likaså andelen äldre. Därför behöver vi investera i särskilda boenden och planera för förskolor, säger Mari Hultgren.

Befolkningsprognosens sluthorisont är år 2041. Då förväntas Linköpingsborna vara nästan 200 000 till antalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!