Tre Linköpingsbor förberedde mord

Tre unga män från Linköping, mellan 19 och 21 år gamla, har dömts för att ha förberett ett mord på en man i Stockholmsområdet. Hovrätten dömer de tre männen till fängelse i vardera sju år.

Linköping2023-10-16 08:58

De tre männen från Linköping greps på kvällen den 19 mars i år. De hade beväpnat sig med skarpladdade pistoler och hade skaffat en hyrbil. De bar dessutom kläder som gjorde att de kunde maskera sig. 

Den 24 juli dömde Södertörns tingsrätt de tre männen för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Enligt tingsrätten visade bevisningen att trion hade för avsikt att mörda en man. Samtliga tre dömdes till fängelse i sju år. Dessutom dömdes en 22-årig man för att ha försökt att mörda samma man dagen därpå, den 20 mars. Även han dömdes till fängelse i sju år. 

Domen överklagades till Svea hovrätt som dock värderar bevisningen på samma sätt som tingsrätten. Hovrätten har nu i en färsk dom fastställt domen för samtliga fyra. 

En av de dömda männen från Linköping, 21 år gammal, var en av de tre män som misstänktes för inblandning i det uppmärksammade mordförsöket den 15 september 2021 då en 19-årig man blev skjuten i ansiktet på Alsättersgatan i Ryd. Skottet gick in genom den ena kinden och ut genom den andra – utan att skada några vitala organ.

Linköpings tingsrätt dömde en 19-årig och 21-åringen för inblandning i mordförsöket till fängelse i sex, respektive åtta år. Hovrätten valde dock senare att helt frikänna 21-åringen.

21-åringen fick senare 270 000 kronor i ersättning från staten för den tid som han satt häktad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!