Inför NärCon: så här förbereder sig besökarna från Linköping

På torsdagen börjar norra Europas största spel- och cosplayfestival NärCon vid Campus Valla, och förberedelserna är igång för fullt. Corren har träffat både nya och gamla besökare inför helgens festligheter.

Tove Rosén, 10 år, har nyligen fått upp ögonen för cosplay. I år besöker hon NärCon för första gången som Tails från serien Sonic.

Tove Rosén, 10 år, har nyligen fått upp ögonen för cosplay. I år besöker hon NärCon för första gången som Tails från serien Sonic.

Foto: Elsa Petersson

Linköping2024-07-25 05:00

I det lilla hobbyrummet på övervåningen går limpistolen varm och golvet är täckt av tygrester, tejp och färg. Ytan är till för Tove Roséns skapande av masker och dräkter.

– Det där är Tails från Sonic, som jag kommer cosplaya med min vän som ska vara Nacos, säger Tove Rosén och pekar på dräkten hon ska ha på sig på NärCon i helgen.

Hur kommer det sig att du valde just den karaktären? 

– Jag tänkte att jag är en kort och yngre person, så jag kommer cosplaya en mindre karaktär. Då kom jag på att Tails är min favoritkaraktär från Sonic och därför bestämde jag mig för att cosplaya honom.

undefined
Kostymen har tagit Tove ett halvår att fixa. Tanken är att hon ska föreställa karaktären Tails från serien Sonic.

Tove är tio år och bor i Ljungsbro. Hon har tidigare ägnat sig åt skapande av masker, som hon har lagt ut på sin youtubekanal. I slutet av förra året började hon intressera sig för cosplay-världen efter att ha sett personer på Youtube lägga ut när de kör cosplay. Nu spenderar hon all sin tid i skapandets underbara värld.

Hur ofta är du inne i hobbyrummet och pysslar? 

– Kanske två timmar varje dag. I går höll jag på i ungefär åtta timmar.

Förutom Tails från Sonic har även Tove skapat en egendesignad karaktär, som hon också kommer att använda under helgen. Totalt har hon spenderat ett halvår på att fixa dräkterna, men nu är de redo att användas i helgen.

undefined
I pysselrummet på övervåningen i familjens hus har Tove spenderat många timmar de senaste månaderna. “Jag har varit här ibland och frågat om jag får hjälpa, men då har Tove sagt nej jag behöver inte hjälp med någonting", säger mamman Magdalena.

När mamma Magdalena Rosén upptäckte Toves nyfunna intresse var hon snabb på att skaffa biljetter till NärCon, som hon senare överraskade Tove med. 

– Jag tyckte det var ett bra sätt eftersom det bor så mycket kreativitet i henne. Det är ett bra sätt att få använda den på ett roligt sätt, säger Magdalena.

I år förväntas NärCon locka rekordmånga besökare. Tove är en av de som ska gå för första gången, och det är något hon ser väldigt mycket fram emot. Planen är att gå runt och utforska, medan mamma och pappa får hålla sig i bakgrunden. 

Vad är det bästa med cosplay? 

– Man får vara sig själv och göra saker med sin kreativitet, utan att någon dömer en. Man kan klä ut sig till olika karaktärer och ha kul med det hur man vill. 

undefined
Emma Helland och Mimmi Novratidou har besökt NärCon varje år sedan 2011 respektive 2012. De har båda hållit på med cosplay, men nu är det fokus på konsten som också är ett gemensamt intresse.

För Emma Helland och Mimmi Novratidou är det i stället deras trettonde, respektive tolfte år de är på plats för cosplayfestivalen. De valde att flytta till Linköping för att ha närmare till konventet.

– Det var en barndomskompis som hade gått på konvent ett par år innan mig som drog in mig i det. Det blev min största grej, så jag åkte på alla konvent jag kom över, säger Emma.

Emma och Mimmi träffades genom en hemsida där de upptäckte ett gemensamt intresse för konst. Sedan dess har de varit ett par och i år är det tredje året de ställer ut sin gemensamma konst på konventet.

– Det är fanmade merch från kända anime vi tycker om och som vi har ritat på vårt sätt för det är någonting vi hade saknat, säger Emma.

undefined
Förberedelserna inför helgen är igång för fullt. All konst ska hinna sättas upp till imorgon och det är viktigt att allt hänger på rätt sätt.

Tjejerna har tidigare år har hållit på med cosplay, men nu har konsten tagit över deras tid och därför väljer de att satsa på den. Men även om Emma och Mimmi inte planerar att cosplaya i år ser de fram emot helgen.

– Jag tycker om hur alla kan komma som de vill. Det är enkelt att hitta samtalsämnen och att prata med folk. 

Till Tove och alla andra som ska gå på NärCon för första gången har Emma och Mimmi ett viktigt råd: testa så mycket du kan!

– Det är accepterat att randomly börja prata med någon och hitta kompisar fastän man kommer hit själv. Det är lättare än vad man tror att hitta umgänge, säger Mimmi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!