Hemlösa Torsten om kalla nätterna: "Blir väldigt tufft"

"Om jag tvingas sova utomhus blir det väldigt tufft". Det säger 62-åriga Torsten som är en av alla hemlösa i Linköping. Vi träffar honom vid Stadsmissionens kontaktcentrum – där enhetschefen Annelie Johansson har en uppmaning till Linköpingsborna.

Torsten, som egentligen heter något annat, är hemlös och vet inte säkert om han kommer att tvingas sova ute de kommande nätterna. "Det är en jobbig känsla", säger han.

Torsten, som egentligen heter något annat, är hemlös och vet inte säkert om han kommer att tvingas sova ute de kommande nätterna. "Det är en jobbig känsla", säger han.

Foto: Jan Novotny

Linköping2024-01-05 17:00

Torsten heter egentligen något annat. Vid lunchtid på torsdagen är han en av alla personer som har sökt sig till Stadsmissionens kontaktcentrum i centrala Linköping. Här serveras i dag en jultallrik – gratis. Torsten uppger att han har varit hemlös i tre månader. Han har sovit under broar och i soprum. Fram till nyligen har han varit folkbokförd i en annan kommun, vilket har gjort det svårare för honom att få hjälp i Linköping. Nu väntar flera nätter med många minusgrader.

undefined
Här, på Isidor Kjellbergs gränd i centrala Linköping, får personer som lever i utsatthet stöd. Hemlösa får bland annat hjälp med myndighetskontakter och att hitta akutboenden.

– Just inatt har jag en kompis som hjälper mig – jag får sova hemma hos honom. Men imorgon vet jag inte. "Shit happens everyday". Jag vet inte vad som händer imorgon, och det är en jobbig känsla, säger Torsten och fortsätter:

– Om jag tvingas sova utomhus blir det väldigt tufft – men då sover man i regel inte. Då får man vara i rörelse för att hålla sig varm. Då blir det en natt utan sömn.

Torsten berättar att han känner fem personer som i dagsläget sover utomhus, men ingen av dem är vid kontaktcentret under lunchtid på torsdagen. Däremot pratar vi med Lars, som även han heter något annat. I dag bor han i en lägenhet som han hyr av Linköpings kommun i andra hand. Om han sköter sig, och inte har ett aktivt missbruk, är målet att han ska överta kontraktet.

Innan dess var han hemlös under åtta år.

– När det blir så här kallt är det inte roligt att inte ha något boende. Jag hade alltid turen att kunna nyttja vänner, men det är något man inte vill till slut. Det tar emot. Så jag har spenderat många kalla nätter utomhus, säger Lars.

– Jag hade ett ställe som ligger på vägen ut mot Lambohov. Det fanns ett vindskydd där – och då klarar man 15 minusgrader. Annars får man hålla sig i rörelse under nätterna för att hålla värmen. Mellan klockan 04.00 och 05.00 är det alltid "vargatimmen". Det är svinkallt oavsett årstid, fortsätter han.

undefined
Lars, som egentligen heter något annat, äter jultallrik på Stadsmissionens kontaktcentrum under torsdagen. Han har tidigare varit hemlös i åtta år. "Här i Linköping finns det alltid någonstans att få lä. Det är oftast vinden som biter i", säger han om att spendera nätterna utomhus.

Exakt hur många som är hemlösa i Linköping är det ingen som vet säkert. En undersökning från 2021, som utgick från Socialstyrelsens kriterier för hemlöshet, visade att 577 Linköpingsbor var hemlösa. Utredningen gjordes av kommunen, men kunde ha många felkällor. Inte heller Stadsmissionen vet.

– Det som är så himla svårt är att vi inte har någon gemensam definition av hemlöshet eller ett sätt för kommunerna i Sverige att räkna. Vi räknar inte heller – men det som personalen på kontraktcentret hela tiden pratar om är att det blir fler som inte har något boende överhuvudtaget, och att mer tid läggs på att hitta akuta boendelösningar, säger Sanna Detlefsen, direktor på Östergötlands stadsmission.

Men har ni någon uppfattning om hur många som lever i akut hemlöshet?

– Det är ju för dem som läget blir som mest akut när det är så kallt. På kontaktcentret rullar det hela tiden 20–30 personer som personalen jobbar med. Jag tror att det är lågt räknat. Vi är bara en enhet av flera som möter gruppen.

undefined
Sanna Detlefsen är direktor för Östergötlands stadsmission. "Nu är det livsfarligt att sova ute, men även nätter i maj kan vara kalla", säger hon.

Så det kommer att vara Linköpingsbor som sover ute de här kalla nätterna?

– Det utgår jag ifrån. Men det som också händer när det är så här kallt är att det finns en lojalitet mellan människor som lever i akut hemlöshet och de som har fått ett stödboende. Vi driver två stödboenden med 27 lägenheter och när det är kallt blir det en överbeläggning där. Man sover hos sina kompisar helt enkelt. Det är inte meningen att det ska vara så – men alla fattar att det är jättedumt att sova ute nu, säger Sanna Detlefsen.

Förutom mat och värme erbjuder kontaktcentret bland annat hjälp med myndighetskontakter. När vi träffar enhetschefen Annelie Johansson arbetar hon för att hitta akutboende, för natten, till två personer. Fler hemlösa kan komma att söka hjälp under dagen.

– Läget är allvarligt nu och vi gör vad vi kan för att hjälpa de personer som vi vet är hemlösa. Och fler kommer hit när det blir kallare. Det är en tydlig ökning. Vi har inte haft någon som har sovit på vår farstu än – men jag befarar att det händer snart, säger Annelie Johansson.

undefined
Annelie Johansson har jobbat på Östergötlands stadsmission i 17 år. Hon menar att antalet hemlösa har ökat. "Vi har dessutom mer varierade målgrupper nu. Förr var det framförallt aktiva missbrukare. Nu har gruppen som inte har råd att betala sin hyra större", säger hon.

Hon har också en uppmaning till Linköpingsborna.

– Vi behöver få in mer varma kläder och sovsäckar – som tål kyla och väta. Vi delar ut dem till hemlösa. Vi har nästan inte fått in någonting i år, säger hon och fortsätter:

– Antingen lämnar man in det här på kontaktcentret eller vid vår second hand-butik. Vid second hand-butiken får man gärna skriva att det ska till kontaktcentret.

Mer om kontaktcentret

Kontaktcentret i centrala Linköping, som drivs av Östergötlands stadsmission, är en upphandlad verksamhet av Linköpings kommun. Centret håller öppet alla dagar på året mellan 08.30 och 15.00. Här får besökarna, förutom mat och värme, stöd med myndighetskontakter.

– På Stadsmissionen, framförallt vid kontaktcentrum, möter vi de människor som inte sugs upp av välfärdssystemen. Det finns system för hemlöshet som fungerar men vi har en grupp som hela tiden hamnar utanför. Det kan handla om att man på grund av psykisk sjukdom, missbruk eller andra incitament ger upp på samhället. Personerna beskriver det ofta som att de inte orkar att hela tiden gå till socialtjänsten och bevisa sig, och då är det enklare att stå utanför, säger direktor Sanna Detlefsen.

Karta: Stadsmissionens Kontaktcentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!