Nu anmäler Tobias vårdföretaget till DO: "Helt sjukt"

Han var en intressant och lovande kandidat. Men en företagsläkare satte stopp för hans chanser till drömjobbet på Linköpings flygplats, enbart på grund av hans adhd. Nu har brandmannen Tobias Bäckmark, 35, anmält Falck till Diskrimineringsombudsmannen: "Jag har tappat förtroendet för dem".

Hela livet har Tobias Bäckmark dolt sin adhd. Men nu vägrar han hålla tyst. Nyligen anmälde han vårdföretaget Falck till Diskrimineringsombudsmannen.

Hela livet har Tobias Bäckmark dolt sin adhd. Men nu vägrar han hålla tyst. Nyligen anmälde han vårdföretaget Falck till Diskrimineringsombudsmannen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-06-17 18:00

I början av året sökte Tobias Bäckmark en tjänst på Linköpings flygplats. Tidigare har han jobbat som flygplatstekniker på Norrköpings flygplats, minröjare i Försvaret och varit deltidsbrandman inom Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG). Hans goda meriter imponerade, enligt driftchefen Rickard Thisell. 

För att få jobbet behövde Tobias vara godkänd rök- och kemdykare. Han hade redan fått godkänt att jobba som det på RTÖG av en företagsläkare som kände till diagnosen. Trots det bedömde en annan företagsläkare på vårdföretaget Falck att han inte var lämplig att jobba på Linköpings flygplats, utan att ha träffat Tobias.

Företagsläkaren hänvisade till Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS) om rök- och kemdykning. Enligt paragraf 14 står det att man måste vara fullt frisk som rök- och kemdykare. 

– Har man en diagnos, då menar läkaren att man inte är fullt frisk, sa driftchefen Rickard Thisell i en tidigare artikel.

 Men det står ingenstans i paragraf 14 att adhd ska vara ett hinder, förklarar Ingemar Rödin, specialist i yrkes- och miljömedicin och handläggare på Arbetsmiljöverket. 

undefined
Corren följde Tobias Bäckmark under dag på Norrköpings flygplats där han jobbade förut som flygplatstekniker. Förutom att rodda med bagage och vara chaufför skulle han även rökdyka, här under en övning.

Om det inte vore för adhd-diagnosen hade Tobias gått vidare i urvalet, enligt ett mejl från flygplatsens driftschef till Tobias.

Nu har Tobias anmält Falck till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

–Det här är diskriminerade. Jag har gjort som alla andra, slitit och kämpat, men duger inte, enbart för att jag har en diagnos. 

Corren har gett Falck möjligheten att kommentera men vårdföretaget vill inte uttala sig. Även Rickard Thisell avböjer att ge ytterligare kommentarer. 

undefined
Skärmdumpen visar ett mejl från flygplatsen där det framgår att Tobias inte gick vidare i urvalsprocessen på grund av sin adhd-diagnos.

Vi har varit i kontakt med flera brandmän som har berättat att de är rädda för att öppet prata om sin diagnos eller påbörja en adhd-utredning. 

Att anställa personer med i adhd i säkerhetsklassade yrken kan upplevas som en risk för arbetsgivare, berättar Anki Sandberg, förbundsordförande på riksförbundet Attention. Det vill förbundet ändra på. Hon anser att Tobias DO-anmälan kommer att göra skillnad. 

undefined
"Diagnosen i sig ska inte utgöra ett hinder för att få jobb", säger Anki Sandberg, förbundsordförande på riksförbundet Attention.

– Diagnosen i sig ska inte utgöra ett hinder. Det är viktigt att man använder det anmälningsinstrument som finns för att långsiktigt ändra på spelreglerna.

Tobias tycker det är synd att det har behövt gå så långt som till en anmälan. 

– Jag hoppas att det blir en förändring.

Diskriminerad på jobbet

Om du upplever att du har blivit diskriminerad på grund av din diagnos kan du anmäla det till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Det kan du göra här: https://www.do.se/diskriminering/anmal-diskriminering

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!