– Är det fyra år? Oj. Jäklar.
Elin Svensson Ekman blir förvånad när hon hör hur många år som byggarbetsplatsen har stått stilla. Genom åren har hon ofta passerat platsen på sina promenader med hunden och barnvagnen.
– Man har ju undrat vad det ska bli och när det ska vara klart. Men det blir ju inte klart.
I september 2018 togs det första spadtaget till den nya idrottshallen på den gamla fotbollsplanen intill Berzeliusskolan i Vasastan. Arbetet sattes igång och en regelrätt byggarbetsplats med betonggrunder, armeringsjärn och staket tog form. Men snart kom också den första i vad som skulle bli en rad överklaganden. Boende i närheten protesterade mot det planerade parkeringshuset med 160 platser i anslutning till idrottshallen och den ökade trafik det skulle innebära.
– Jag trodde bara att det skulle bli ett parkeringshus? säger en kvinna som skyndar förbi.
– Det har ju sett förskräckligt ut, men jag har inte stört mig på det så mycket.
Medan överklagande efter överklagande har behandlats i domstolar har ogräset vuxit högt och grunder och ledningar har täckts av grönska. Men i mars fick bygglovet till slut grönt ljus och i dagarna har grävmaskiner åkt in på området för att rensa upp bland växtligheten.
– Inom några veckor kommer vi att komma igång på allvar. Det första steget är att rensa upp och förbereda för att en stomme ska komma på plats, säger Erik Styrenius, fastighetschef på det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter.
Ursprungsplanen var att hallen skulle invigas under sommaren 2020. Nu siktas det istället på invigning under våren 2024.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Rätten att överklaga är inget att diskutera, den måste finnas. Men då måste det finnas ett system som tar hand om överklagandet. Det får inte ta flera år, sa Erik Styrenius när bygglovet till slut godkändes.
Efter att arbetet stått stilla under så lång tid har Lejonfastigheter behövt förhandla ett nytt pris med entreprenören. När arbetet nu startar igen kostar projektet 25 miljoner kronor mer. En kostnadsökning som delvis förklaras av ökade priser på grund av marknadsläget men också det som Erik Styrenius kallar "förgäveskostnader".
– Vi har haft bodar, staket och allt möjligt som har stått där och tickat pengar. Det kostar när det står still. Det är ingen billig historia men jag är glad att vi har nått en överenskommelse och framförallt glad att vi kommer igång.
Det planerade parkeringshuset som grannarna protesterade mot blir inte byggd. Istället byggs ett 50-tal parkeringsplatser utmed hela fastigheten. Och på insidan ska det även bli plats för matsal till Berzeliusskolans elever.
– Den gamla Vasahallen är ju väldigt gammal och sliten. Och det här med matsalen har varit ett riktigt problem. Den är alldeles för liten och vi är väldigt många som äter där. Vi har en temporär matsal borta på Katedral så en ny matsal är något jag längtar efter enormt, säger Cassandra Karlberg när hon kommer gåendes på väg till jobbet som gymnasielärare på skolan.
Hon bor några gator bort och har passerat byggarbetsplatsen på väg till jobbet dagligen.
– Det har sett tråkigt ut och det har känts onödigt. Men samtidigt tycker jag att Vasastan generellt är en betongdjungel så jag har nästan tyckt att det är trevligt med lite växtlighet. Det är kul att naturen kommer och tar över så fort människan försvinner.