Berzans nya storbygge överklagat

Bygget av en ny idrottshall vid Berzeliusskolan har överklagats. Det är ägarna till en grannfastighet som har invändningar mot projektet.

Bygglovet för storbygget vid Berzeliusskolan är överklagat.

Bygglovet för storbygget vid Berzeliusskolan är överklagat.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2019-01-14 20:00

Beslutet om att bygga togs av politikerna 2016, det var då Koalition för Linköping bestående av S,MP,L som styrde. Ett första bygglov för att börja gräva – även kallat marklov – har tagits utan att någon haft invändningar.

Tack vare marklovet kunde ceremonin med ett första spadtag genomföras i september och sen dess har arbetet på gräsplanen bakom Vasahallen pågått.

Planen är att bygga två idrottshallar som också innehåller skolmatsal och ett p-hus. Allt genomförs av de kommunägda bolagen Lejonfastigheter och Sankt Kors.

Nu har det sista myndighetsbeslutet överklagats. Det är det beslut som rör bygglov för själva byggnaderna.

Lotta Ahlvar är delägare i en grannfastighet och en av dem som överklagat.

– Vi är positiva till planerna på en ny idrottshall, men vi har invändningar mot parkeringshuset och utformningen av det. Det känns omodernt att dra in trafik där, de flesta moderna stora städer försöker undvika att dra in mer trafik, säger hon.

Hon understryker att hon har förståelse för behovet av idrottshallen, det är p-huset hon är kritisk mot.

– Om en anläggning är så pass stor att det kräver ett nytt parkeringsgarage så bör man inte placera den där, säger hon.

Sankt Kors, som ska äga parkeringshuset, har en tidplan som anger att byggnaderna ska resas i sommar och normal handläggningstid för ett överklagande av den här typen är någonstans mellan tre och fem månader.

Johan Kristiansson är vd på Sankt Kors:

– Vid en normal hantering så tror jag väl inte att det här kommer att påverka så mycket eftersom bygglovet är sökt på en gällande detaljplan, men sen vet man ju aldrig vad ett överklagande för med sig och vilka konsekvenser det får, säger han.

Ett överklagat bygglov hanteras av länsstyrelsen, men den som klagar ska skicka det till kommunens byggnadsnämnd. Poängen med detta är att kommunen då får en chans att rätta sig om det finns ett uppenbart fel och de kan då direkt ompröva sitt beslut.

I fallet med idrottshallen hittade kommunen inget uppenbart fel i hanteringen och därför har nu ärendet skickats vidare till länsstyrelsen.

För det fall den klagande inte blir nöjd med länsstyrelsens beslut så är nästa instans mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!