Linghem har tidigare haft två återvinningsstationer, en vid Ica och en vid silon. Men vid årsskiftet plockades stationen vid silon bort.
– Markägaren var inte intresserad av att ha den kvar. Och samma sak gäller för ristippen vid Himnabadet – den kommer att försvinna i vår, berättar Johan Borg, affärsenhetschef för hushållsavfall på Tekniska verken.
Som ersättning har Tekniska verken sökt bygglov för en kombinerad återvinningsstation och ristipp vid den norra infarten till samhället, nära bron över järnvägen.
– Förhoppningsvis kan den vara på plats innan ristippen vid Himnabadet stängs, så att det inte blir ett glapp, säger Johan Borg.
I flera decennier har insamlingen av papper, tidningar, plast, glas och metall skötts av Förpackningsinsamlingen (FTI). Vid årsskiftet tog kommunerna över ansvaret. I Linköping är det Tekniska verken som ansvarar för att tömma containrarna på återvinningsstationerna och kommunen som sköter städningen.
– Vår förhoppning är att invånarna ska uppleva det som en förbättring. Tidigare har det ju varit en del klagomål på nedskräpning och ambitionen är att det ska bli bättre, säger Johan Borg.
Även om kommunerna tar över återvinningsstationerna så är det är fortfarande producenterna som har ansvaret för att förpackningarna sedan återvinns.
I praktiken går det till så att Tekniska verken anlitar entreprenörer som tömmer containrarna och kör allt till en omlastningsplats på Gärstad. Där hämtas det sedan av FTI:s efterträdare, Näringslivets Producentansvar (NPS), för vidare transport till anläggningar där materialet kan återvinnas.
Om ett par år väntar en stor förändring för alla villahushåll i Linköping. Under 2026 ska alla byta ut sin soptunna mot två stora tunnor med fyra fack i varje. Det blir fack för matavfall, restavfall, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, färgat glas, ofärgat glas och tidningar. På den ena tunnan hängs dessutom en tredelad låda för batterier, lampor och småelektronik.
Skrymmande förpackningar kommer inte att få plats i tunnorna. Därför kommer det att finnas behov av återvinningsstationer även i framtiden – men kanske inte lika stora eller lika många.
– Det är svårt att spekulera om nu. Vi får titta på hur volymerna utvecklar sig och kanske avveckla allteftersom, säger Johan Borg.