Svamp förstörde trädens grönska

Almsjukan, som redan dödat många almar i Linköping, härjar nu i Åbylund. Markägaren vill fälla två döda träd för att hindra spridning, men de vill inte plantera några nya.

Två almar i Åbylund är döda, ytterligare ett par är på väg att dö.

Två almar i Åbylund är döda, ytterligare ett par är på väg att dö.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2019-07-15 08:00

Träden i Åbylund är skyddade på så sätt att om markägaren vill ta bort dem så måste denne söka ett särskilt tillstånd hos länsstyrelsen. Kravet gäller trots att de båda träden är döda. Länsstyrelsen har full förståelse för att träden måste bort för att försöka begränsa spridningen av almsjukan. De ger därför tillstånd för fällning – men länsstyrelsen kräver att två nya lövträd planteras som ersättning.

I det här fallet är det kommunägda Stångåstaden som äger marken och av deras ansökan till länsstyrelsen framgår att de är måttligt intresserad av att plantera nya träd. Som förklaring anger bostadsbolaget att de har en önskan om att så småningom bygga fler bostäder ungefär där träden står.

Detta argument är inget som får länsstyrelsen att vekna. Myndigheten skriver att Stångåstaden måste tänka tvärtom – vid all exploatering gäller det att anpassa det man vill bygga så att skyddade träd kan sparas.

Almsjukan har funnits i Linköping sedan 80-talet. Det är en svampsjukdom som sprids dels via almsplintborren, dels genom trädens rotsystem. Eftersom almsplintborren inte kan flyga så långt sprids smittan relativt långsamt. Den lilla skalbaggen svärmar i maj-juni och en sommar räcker för att döda en fullvuxen alm. Om angripna träd eller grenar tas bort och bränns innan nästa vår så bromsas spridningen av sjukdomen.

Almen är ett vanligt alléträd, det kan bli över 30 meter högt och upp till 500 år gammalt.

Läs mer: Två almar fälls vid sporthallen

Läs mer: Almsjukan slår hårt mot Åtvidaberg

Läs mer: Kvinna straffas för fällda träd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!