Enligt ett avtal mellan Trafikverket och Linköpings kommun, som en gång i tiden möjliggjorde byggnationen av tunneln vid stationsområdet, ska kommunen stå för 80 procent av underhållskostnaderna. I våras renoverades en av tunnels trappor för drygt 700 000 kronor, men renoveringsbehovet är betydligt större än så. Förutom att ytskikten är uttjänta har stora delar av markvärmen slutat att fungera.
– Det är fem trappor ytterligare plus tunnelgolvet som vi vill renovera. I dag har cirka 30 procent av tunneln markvärme men vi vill utöka till 100 procent – snö och väta har ju en förmåga att flytta på sig. Det innebär att vi behöver en utökad matning. Vi behöver mer ström, säger Trafikverkets stationsförvaltare Magnus Sandberg.
Renoveringsprojektet är kostsamt och slutnotan svår att beräkna, men Magnus Sandberg uppskattar prislappen till uppemot åtta–nio miljoner kronor. Trafikverket har, ekonomiskt sett, stått redo att fortsätta renoveringen som inleddes i våras. En fråga som dock har krävt ett svar är kommunens finansiering.
– När vi som kommun ska finansiera statlig infrastruktur måste det rymmas inom vår driftbudget enligt de redovisningsriktlinjer som kom år 2019 – och just nu är vi i ett läge där vi kommer att få förhålla oss till de ramar vi har. Driftbudgeten är öronmärkt till olika driftinsatser och vi ser nu över hur vi kan få ihop pengar till renoveringen av tunneln, säger kommunens chef för stadsmiljöavdelningen Niklas Engström.
Beskedet innebär att renoveringen dröjer och att Trafikverket, under den kommande vintern, får halkbekämpa tunneln och trapporna för hand – en uppgift som kräver mer personaltimmar.
– Det är klart att vi i den bästa av världar hade velat ha allting klart till vintern men samtidigt förstår vi kommunen helt och hållet. Det här är inga pengar som man bara drar upp ur skjortärmen, och vi ställde frågan med ganska kort varsel. De vet om behovet och vill genomföra renoveringen, men budgeten tillåter det inte redan i år, säger Magnus Sandberg.
Kommer det att påverka säkerheten för resenärerna?
– Nu är trapporna, där markvärmen inte fungerar, försedda med halkskydd. Det gör att vätan inte skapar några halkrisker.
Men markvärmen finns väl för att öka säkerheten?
– Absolut, och för att kapa mantimmar. Vi slipper skotta bort snö och is, och det blir lättare att hålla rent, säger Magnus Sandberg.