Stora krogarna samarbetar – ny takterrass på Brasserie Grand

Brasserie Grand på Ågatan har utökat sin verksamhet med ytterligare en del – takbaren Cherry's. "Nu har vi bebyggt alla ytor som vi hade tänkt från början så det är en liten milstolpe", säger ägaren och krogprofilen Andreas Demir.

Sommaren har hittat till Linköping och med det kommer uteserveringarnas framtåg. För den som letar efter en takbar i centrala Linköping är Cherry's nya stället att hänga på.

Sommaren har hittat till Linköping och med det kommer uteserveringarnas framtåg. För den som letar efter en takbar i centrala Linköping är Cherry's nya stället att hänga på.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-05-15 19:00

Han har under de senaste tio åren startat och drivit flera krogar i Linköping. Senaste tillskottet blev Horse & Hound på Storgatan förra året.

Nu kan Andreas Demir även bocka av det sista stora projektet i Grand-huset. 

– Vi började längst ner med restaurangen Brasserie Grand, sen kom nattklubben L'etage och nu är Cherry's klart så nu är vi färdigbyggda. Det känns väldigt kul att vara i mål med hela huset, säger Andreas.

undefined
Cherry's hade premiär den 9 maj och lockade många Linköpingsbor till den nya takterrassen.

Förhoppningen med Cherry's är att höja hela verksamheten även på sommarhalvåret.

– Dragplåstret på sommaren är ju Stora Torget, men det här är något nytt. Ska vi komma tillbaka till där vi var innan pandemin måste det finnas lite action på stan och jag tror det blir en vinst för alla om vi kan erbjuda flera olika alternativ, säger Andreas.

undefined
Sandra Petersson och Tilda Sandstedt är servitriser på Brasserie Grand.

Takterrassen är smakfullt inredd för att skapa den där "medelhavskänslan". Vita gardiner, mycket trä och färgglada kuddar. 

Det finns möjlighet att äta från Grands meny, men den stora grejen på taket är drinkarna. Drinkmenyn är skapad i samarbete med Bar Kusinen som tillhör Dahlboms Mat & Bar på Nygatan.

– Bartenders från Kusinen kommer hit och har lite gästspel sen kommer vi köra på deras drinklista hela sommaren. Vi har en gemensam uppskattning mot varandra så det här är en rolig grej för oss alla, säger Andreas.

Cherry's kommer ha öppet sex dagar i veckan och när mörkret faller höjs pulsen med musik och DJs.

– Sedan kommer vi anordna dagsfester och olika temakvällar under sommarens gång.

undefined
"Vädret spelar in förstås men det är rätt ombonat och skyddat här med mycket tak där de flesta gästerna får plats", säger Andreas Demir.

Under året har Ågatan genomgått en stor förändring. I Karamellos gamla lokaler ska restaurangen Osteria Karamia med italienskt tema öppna. Nattklubben Queens har bytt namn, koncept och meny och går nu under namnet Nomad. I Harrys gamla lokaler byggs även där en restaurang med italienskt tema. 

– Nu blir Ågatan en riktig krog-gata igen och det älskar vi. Det är det bästa som hänt oss sedan vi öppnade och det får gärna öppna ännu fler krogar med ambitioner om god mat och dryck. Det gynnar oss alla, menar Andreas.

undefined
På kvällarna höjs pulsen på Cherry's som är omringat av kontor och lägenheter. "Vi har inga djupa basgångar här ute och vi har byggt ett stort plank som är gjort för att svälja mycket ljud. Vi har gjort så mycket vi kan så det inte ska låta för mycket mot de boende", säger Andreas Demir.

Förhoppningen är att Ågatans uteserveringar tillsammans kan skapa den där riktiga sommar-känslan. 

– När alla får upp sina fina uteserveringar får vi till det där härliga sorlet och då blir det en helt annan grej här. Då kommer det finnas en annan sommar-destination än Stora Torget, säger Andreas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!