Som vi tidigare har rapporterat höjer Region Östergötland, vid årsskiftet, avgiften för sjukresor – alltså de resor som patienter, som inte kan använda kollektivtrafik eller egen bil, beställer till och från vården. Kostnaden för en enkelresa höjs från 80 till 120 kronor. Höjningen innebär att Linköpings kommuns kostnader kommer att öka med 1,7 miljoner kronor under 2024. För att täcka upp för kostnadsökningen är förslaget att Linköpingsborna får betala mer för färdtjänsten. För en kort resa, under 25 kilometer, ökar priset från 26 till 43 kronor. För längre resor ökar avgiften från 52 till 69 kronor.
Men när det slutgiltiga beslutet om höjningen skulle fattas av kommunfullmäktige (kf) under tisdagen mötte förslaget stort motstånd. Flera partier, med Sverigedemokraterna i spetsen, lyckades stoppa beslutet genom en så kallad minoritetsåterremiss. Det innebär att minst en tredjedel av kf-ledamöterna ville att beslutet skulle skjutas på framtiden. Dessförinnan hade Liberalerna föreslagit att kostnadsökningen på 1,7 miljoner kronor skulle finansieras på annat sätt än en avgiftsökning gentemot Linköpingsborna.
Vad är er förhoppning med återremissen?
– Vi i SD anser att höjningen är alldeles för hög. Färdtjänsten är alldeles för viktig för alldeles för många och med den höga inflationen tycker vi det är orimligt att man ska slå på de med behov. Nu hoppas vi att återremissen kan landa i ett konsensusbeslut – alltså en politisk kompromiss, säger SD:s Chris Dahlqvist.
SD:s förslag är att kommunen ska subventionera kostnadsökningen med tio kronor per resa. Det skulle göra att korta resor kostar 33 kronor och längre 59.
– Flera partier i oppositionen vill egentligen inte se någon höjning alls men styret säger att det är ett måste trots att kommunen har en god ekonomi. Men politik är trots allt att komma överens och om vi möts på mitten bör vi kunna göra det, säger Chris Dahlqvist.
Men beskedet från S+M-styret är, för oppositionspartierna, inte särskilt hoppfullt. När vi når kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) kommenterar hon SD:s förslag så här:
– Jag uppfattar att vi har majoritet i kommunfullmäktige för det förslag till beslut som vi skulle ha fattat igår (läs tisdag). Jag hoppas att våra tjänstepersoner hinner utreda återremissen till nästa kommunstyrelsesammanträde, så att vi kan fatta ett nytt beslut då, men från styrets sida står vi fast vid det tänkta förslaget.
Finns det någon chans att ni möter SD och de övriga partierna?
– Nej, jag gör inte den bedömningen utan det finns en majoritet i kommunfullmäktige som föreslår en avgiftshöjning.
Hur ser du på argumenten om att höjningen slår mot de med behov?
– Jag tar dagligen del av samtal från Linköpingsbor som är oroliga över sin privatekonomi och jag vet också att det här är en grupp som ofta har ekonomiska utmaningar men vi gör bedömningen att vi behöver göra den här bedömningen och vi subventionerar redan färdtjänsten med nästan 2,5 miljoner kronor i dag, säger Kristina Edlund.
Alla länets kommuner subventionerar i dag sjukresorna för de personer som är berättigade färdtjänst.
– Jag ser att det från andra håll kan komma kostnadsökningar framöver när regionen kanske drar sig ur vissa samarbeten. Vi kan inte kompensera i alla lägen – det går inte, säger Kristina Edlund.