I november varje år fattar Region Östergötlands styrande politiker beslut om de patientavgifter som ska gälla under nästkommande år. Oftast räknas avgifterna upp i takt med utvecklingen i samhället, men i år är det vissa avgifter som höjs extra mycket. Dels införs en helt ny avgift, på 200 kronor, för ambulanstransport till akuten. Dels fördubblas kostnaden för själva akutenbesöket från 200 till 400 kronor.
Regionen höjer också avgiften för sjukresor – alltså de resor som patienter, som inte kan använda kollektivtrafik eller egen bil, beställer till och från vården. Kostnaden höjs från 80 till 120 kronor. En avgift som inte har höjts sedan 2009.
– Hälso- och sjukvårdsnämnden har inte fått någon utökad budgetram för 2024 utan vi har samma ram som vi har i år, så motivet till höjningarna är egentligen att vi måste få loss pengar för att kunna göra nya satsningar. Vi ser en hel del angelägna saker som vi behöver lägga pengar på. Bland annat barncovidavdelningen och arbetet kring diabeteshjälpmedel, säger ordförande Fredrik Sjöstrand.
Moderatpolitikern poängterar att de flesta svenska regioner redan har en avgift för ambulansen – och att de nya avgifterna "fortfarande ligger ganska lågt". Det införs också en ny avgift för liggande sjuktransporter, som landar på 120 kronor.
Hur mycket räknar ni med att tjäna på de nya högre avgifterna?
– De vanliga indexuppräkningarna, som görs varje år, stannar ute i verksamheterna och hjälper till att hantera det underskott som hälso- och sjukvården har på drygt en miljard kronor. De övriga avgiftshöjningarna, som ambulansen och akuten, räknar vi med att få in 16,5 miljoner kronor för. De omfördelas till andra angelägna områden, säger Fredrik Sjöstrand.
Men behövs inte de miljonerna för att täcka upp underskottet?
– Hälso- och sjukvårdsnämndens budget är i balans. Det är verksamheternas budget som inte går ihop. Ska vi kunna satsa något från nämndens sida måste vi spara in på någonting och då är avgifter en sak som vi kan kolla på.
Den som besöker vården flera gånger under ett år behöver inte betala mer än nivån på högkostnadsskyddet. Från 2022 till 2023 höjdes taket i Östergötland från 1 150 kronor till 1 300. Nu höjs den igen – till 1 400 kronor under 2024.
Oppositionspolitikern Lena Micko (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är kritisk till de nya avgiftshöjningarna.
– Vi är fortfarande negativa till att ta ut avgift på ambulans. Det kommer att drabba de mest sköra patienterna. Det är inte en klok väg att gå i en tid med tuff hushållsekonomi, säger hon.
– Jag förstår att majoriteten letar alla möjliga intäktskällor med tanke på hur ekonomin ser ut, men vi måste ha konsekvenserna i åtanke, fortsätter S-politikern.
Beslutet om de nya avgifter ska fattas av regionpolitikerna under november. Det mesta lutar åt att majoriteten får igenom sina höjningar.
Ser ni en risk för att patienter inte kommer ha råd att söka vård?
– Det finns ett högkostnadsskydd som gör att kostnaderna inte ska löpa iväg alltför mycket för den enskilde. Sen har avgifterna såklart en viss styrande effekt – och ambulansverksamheten har faktiskt efterlyst en avgift då det höjer medvetenheten hos patienterna. Det handlar om att värdesätta den vård man får – det är inte bara något som är gratis, säger Fredrik Sjöstrand.