"Det är regeringen och samarbetspartierna som kommer lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården". Det sa statsminister Ulf Kristersson vid ett partiledarsamtal i TV4 för snart två veckor sedan. Mer detaljer om budgeten, och extrapengar till regionerna, har ännu inte kommit. Något som har fått kritik.
När statsministern, under onsdagen, besökte socialkontoret och polisen i Linköping för att få reda på mer om det brottsförebyggande projektet "Rätt Kurva" passade vi på att ställa frågor om Region Östergötlands ekonomiska kris.
Hälso- och sjukvården i Östergötland gick med 1,7 miljarder kronor minus förra året och nu har man aviserat om varsel. Vad säger du om läget?
– Det är ett tufft läge i landets regioner. Det är framförallt inflationen som de senaste åren slagit väldigt hårt mot pensionskostnaderna. Det låter inte helt självklart men så är det. Inflationen drabbar hushåll, företag men även regionerna. Vi ser det problemet och det är därför jag flera gånger har sagt att jag tror att regionerna tar och vill ta ett stort ansvar för sin egen ekonomi men att även staten kommer att göra sitt för att dra vårt strå till stacken. Det kommer vi återkomma till ganska snart, säger Ulf Kristersson.
Du gav det här löftet om mer pengar för att undvika varsel. Hur ska ni göra det?
– Regionerna vet att de är ansvariga för sina budgetar och beslut. Så måste det vara. Det är 21 självständiga regioner. Men staten har också ett ansvar att hjälpa till med statliga medel för att så långt som möjligt undvika generella neddragningar, framförallt i medicinsk personal. Ju mer regionerna gör sitt, det vill säga prioriterar kärnverksamheten framför kringverksamheter och använder olika metoder för att kunna övervinna den här tuffa tiden, desto mer kommer staten kunna göra sitt.
Kan du lova att det inte blir några varsel?
– Nej, jag kan inte lova vad 21 regioner tar för beslut. Det har jag aldrig sagt heller. Utan jag har sagt att staten kommer göra sitt för att så långt som möjligt undvika generella neddragningar av viktig medicinsk personal.
Ni säger att besked kommer snart, men regionföreträdare säger att det kommer för sent.
– Det kommer inte komma för sent utan ekonomin är byggd på de siffror som fanns i höstas och nu ser det sämre ut. Då analyserar vi läget just nu och kommer tillbaka så fort vi har besked att ge.
Är regionerna underfinansierade?
– Generellt kan man inte säga så. Inflationen har slagit extremt hårt mot regionerna, det vet alla, och det beror framförallt på att pensionsavtalen är skapade på ett sånt sätt så att inflationen slår rakt igenom och skapar stora underskott. Det ser staten och vi kommer göra vår del för att hjälpa till. Vi kommer inte lämna regionerna i sticket.
Kan du ge ett tidsspann för när beskedet kommer?
– Nej, det kan jag inte göra.
Så här kommenterade regionstyrelsens ordförande i Östergötland Marie Morell (M) statsministerns löfte i TV4:
– Det är klart att vi alltid är tacksamma för tillskott från staten. Sen har vi som region hamnat i ett exceptionellt läge. Vi har haft ökade kostnader under en lång period och gått från att vara kostnadseffektiva till att vara den region där vården kostar mest. Det handlar inte bara om den tillfälliga inflationspuckeln som jag upplever att statsministern pratar om. Vi har ett underliggande problem som vi måste agera på.