Byggnads om omfattande fusket: "Ett modernt slaveri"

Byggnads Öst reagerar kraftigt på Vasyls och Anatoliis berättelse, men är inte alls förvånade. Branschen står för omfattande strukturella problem där även privatpersoner måste ta ett större ansvar, menar de.

Richard Mellberg, ordförande Byggnads Öst, är inte förvånad över Vasyl och Anatoliis berättelse om att de inte skulle ha fått lön från sin arbetsgivare under flera månader. "Fuskandet blir bara värre och mer", säger han.

Richard Mellberg, ordförande Byggnads Öst, är inte förvånad över Vasyl och Anatoliis berättelse om att de inte skulle ha fått lön från sin arbetsgivare under flera månader. "Fuskandet blir bara värre och mer", säger han.

Foto: Julia Djerf

Linköping2022-12-07 17:00

– För mig är det här ett modernt slaveri. Oseriösa företag skor sig på de som står längst ifrån arbetsmarknaden – det är ett utnyttjande av människor som man vet är rättslösa, säger Richard Mellberg, ordförande för Byggnads Öst.

Det är inte första gången som Byggnads ryter ifrån, men när situationen för arbetstagarna i branschen inte förbättras, kommer kraftorden på nytt. Trots att fackförbundet på senare tid försökt få ljus på frågan har läget på den svenska arbetsmarknaden inte blivit bättre, snarare tvärtom.

Enligt en statlig utredning av Byggmarknadskommisionen bryter åtta av tio utländska företag i Sverige mot olika regler och lagar. Byggnads ser även stora missförhållanden hos svenska företag med utländsk arbetskraft.

– Och går man och protesterar så är man rökt och sätts på ett plan hem. Det här är inget enskilt fall utan ett strukturellt problem, säger Richard Mellberg efter att ha tagit del av Vasyls och Anatoliis berättelse.

De kom till länet för att arbeta åt ett Linköpingsbaserat byggföretag och säger att de saknar lön för flera månader. Under tiden de renoverat privata bostäder hävdar de att de enbart fått mindre summor till mat och resor.

– Tyvärr är det här extremt vanligt. Jag träffade fyra rumäner senast igår som inte heller hade fått lön av ett lokalt företag, säger ordföranden när vi ses i klubblokalen.

Det vanligaste fusket för ett oseriöst byggföretag är enligt Byggnads att inte betala skatt eller lön samt brott mot Arbetstidslagen. Fuskandet riskerar att skapa en skev marknad där den seriösa företagaren kan få svårt att räkna hem jobb på grund av dumpade priser.

Förbundet får ständigt ta emot tips om arbetsgivare som missköter sig, men att granska alla och stötta utsatta arbetstagare är ett jättejobb. Ett ansvar som måste delas med myndigheter, beställare, företag – och privatpersoner.

Niklas Landstedt, ombudsman för Byggnads Öst, menar att utnyttjandet av arbetskraft i branschen sker på alla nivåer – både när etablerade företag väljer att titta bort när personal hos underentreprenörer arbetar 12 timmar om dagen eller står i en farlig miljö på grund av priset – och vid jobb hos privatpersoner.

– Det gör så ont att se, säger han och höjer ett varningens finger när dealen för hantverkarens offert verkar lite för bra för att vara sann.

– Om man ska bygga ett badrum och det kommer folk som inte kan språket, står utan skyddsutrustning eller där priset är hälften från närmsta konkurrent så vet alla nånstans att det är nåt som inte står rätt till, säger han.

undefined
Blir det en rättslig tvist mellan en arbetstagare och en arbetsgivare, behöver arbetaren kunna bevisa att man arbetat. Om det finns bevis för det så måste arbetsgivaren bevisa att lön har betalats ut. "En knepig situation där ord kan stå mot ord", säger Richard Mellberg.

Richard Mellberg är väl bekant med Vasyls och Anatoliis beskrivning av att boendekostnad ibland dras av på lönen. Att arbetsgivaren tillhandahåller bostad är inte ovanligt, men vad för bostad?

– 4-5 personer kan få dela på en etta och betala 5 000 kronor var. Eller så sover man i en lagerlokal. Ett annat förfarande är att först få rätt lön utbetald, men sen tvingas betala tillbaka hälften.

Så vad kan då personer som Vasyl och Anatolii göra?

Eftersom Byggnads enbart driver medlemmars ärenden, behöver de själva anlita en advokat. Men att driva ett eget fall i tingsrätten kan bli kostsamt och är för många därför enbart en formell möjlighet. En polisanmälan om brott kan dock leda till att Åklagarmyndigheten väljer att väcka åtal.

Tips vid renovering

Begär flera skriftliga offerter av olika företag, gå inte alltid på lägsta pris.

Begär alltid referenser av företagen alternativ kolla med någon som jobbar i branschen.

Kolla så företaget har kollektivavtal på byggnads.se

Kontrollera att svensk F-skattesedel finns, kontakta Kronofogden för att få reda på om bolaget har skulder.

Kontrollera ägaren på företaget om personen har haft tidigare konkurser.

Källa: Byggnads

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!