Hem & Hyra har frågat landets samtliga 259 kommunala aktiebolag som är medlemmar i Sveriges allmännytta om årets vinstuttag. 101 bostadsbolag uppgav att de måste betala sammanlagt 651 miljoner kronor till sina ägare. Pengarna hämtas från de vinster som bolagen gjorde i fjol. 139 kommunala bolag behöver inte betala ut någon vinst överhuvudtaget.
Linköpings kommun placerar sig i topp bland landets kommuner när det gäller vinstuttag från sitt kommunala bostadsbolag. I år ska Stångåstaden betala 108,5 miljoner kronor till kommunen. Det motsvarar 6 018 kronor i vinstuttag per lägenhet.
Tvåa på listan är Växjö kommun, som tar ut 80 miljoner kronor från sitt kommunala bostadsbolag, Vidingehem. För Växjös del innebär det ett vinstuttag per lägenhet på 7 080 kronor. Som jämförelse kan nämnas att det kommunala bostadsbolaget i Norrköping, Hyresbostäder, ska betala ut 22,4 miljoner kronor i vinstutdelning – eller 2 296 kronor per lägenhet.
Hyresgästföreningen ogillar att kommuner tar ut vinster från sina allmännyttiga bostadsbolag. Förbundsordförande Marie Linder tycker att Hem & Hyras granskning är nedslående. När ekonomin är svag är det extra viktigt att pengarna stannar i bostadsföretagen, anser hon.
– I hyresförhandlingarna möter vi att bolagen har tuffa tider. Då finns det ingen rimlighet i att kommunerna plockar pengar ur bolagen. Nu behövs de extra mycket både för att klara underhållsbehovet och för att bygga nya bostäder, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder till Hem & Hyra.
Linköpings kommun har under de senaste åren ökat vinstuttagen från Stångåstaden. Årets 108 miljoner kronor innebär en ökning från 62 miljoner kronor jämfört med året innan. I februari i år kom beskedet att Stångåstadens hyresgäster får en hyreshöjning på 3,95 procent – en fördubbling jämfört med förra året.
Niklas Borg (M) är vice ordförande i kommunstyrelsen i Linköping och dessutom ordförande i Linköpings stadshus AB, som är moderbolag till Stångåstaden. Han försvarar det höga vinstuttaget från det kommunala bostadsbolaget.
– Stångåstaden är ett väldigt välskött och lönsamt bolag som i sina ägardirektiv har en nivå på resultat som vi som ägare förväntar oss att man ska leverera. Den ligger på runt 200 miljoner kronor per år. I dialogen med bolaget finns också en förväntan på att man ska han en jämn och hög nivå på sina underhållskostnader för att se till att fastighetsbeståndet sköts på ett bra sätt.
Niklas Borg framhåller att de miljoner som kommunen plockar ut från Stångåstaden ska gå till bostadssociala ändamål.
– Ofta är det fokus på trygghetsskapande åtgärder. Det kan handla om att finansiera väktare eller mera förebyggande insatser för att stötta människor att komma i arbete.
I år höjdes hyran med närmare 4 procent för Stångåstadens hyresgäster. Är det rimligt att i ett sådant läge ta ut så mycket i vinst?
– Om man tittar på hur kostnadsutvecklingen i samhället ser ut med en inflation på runt tio procent, så inser man ganska snabbt att en hyreshöjning på fyra procent känns för hyresgästerna. Men skulle man ha gjort en hyreshöjning som motsvarar kostnadsökningarna så skulle höjningen ha behövt vara mycket högre. I grunden blev det en ganska bra nivå. Vi ställer krav på att Stångåstaden att jobba med effektiviseringar, säger Niklas Borg och fortsätter:
– Det blir lätt att man pratar om att Stångåstadens vinster ska gå tillbaka till hyresgästerna. Men då glömmer man bort att det inte är Stångåstadens hyresgäster som äger bolaget, utan det är alla Linköpingsbor som gör det. Vi tycker det är fullt rimligt att vi, inom ramen för de regelverk som finns, använder en del av vinsten för att bygga ett tryggare och bättre samhälle i stort i Linköping.
Kommunalrådet framhåller även att Stångåstaden får behålla reavinsten vid fastighetsförsäljningar, vilket gör att bolaget har kunnat amortera på sina lån.
– Det handlar om att se till att bolaget har ekonomiska muskler för att fortsätta investera. Man gjorde en fantastiskt lyckad försäljning häromåret som renderade i närmare 2 miljarder kronor i reavinst. Av den vinsten plockade vi som ägare inte ut en enda krona.
Stångåstadens vd, Fredrik Törnqvist, har avböjt att ge några kommentarer, då han anser att frågan om vinstuttag är en politisk fråga.