Sedan 2014 drivs verksamheten av Ostgota Care. Men när avtalet går ut 2024, kommer det inte att förlängas. I stället blir det kommunens organisation Leanlink som övertar ansvaret. Detta efter beslut i Social- och omsorgsnämnden.
Tillståndet på Stallgården har gradvis försämrats efter att tidigare verksamhetsinriktning ändrades 2020. Före det var det ett boende för missbrukare som – om det inte var helt rena – ändå deltog i program för att på sikt bli drogfria.
Men från och med 2020 ändrades inriktningen av kommunen. Boendet gjordes tillgängligt för personer i aktivt missbruk något som medfört en rad problem som Corren berättade om i somras.
Ett skäl till den förändrade inriktningen var att hemlösheten ökade allt snabbare i Linköping. Kommunen var tvingad att göra något åt detta.
Enligt Annika Krutzén (M) ordförande i Social- och omsorgsförvaltningen är bakgrunden till att kommunen nu vill överta Stallgården att en handlingsplan mot hemlöshet antagits.
Tanken med handlingsplanen är att skapa förutsättningar för att en hemlös person ska få en bostad. Det kan bland annat ske inom ramen för en så kallad boendetrappa eller modellen Bostad först.
– Beslutet om att återta Stallgården i kommunal regi hänger ihop med hur vi ska genomföra handlingsplanen mot hemlöshet. Det kommer att kräva förändringar i vårt boendebestånd. Då vill vi ha rådighet över bostäderna, eftersom det gör det lättare att förändra, säger hon.
Var det dumt att ändra inriktningen på Stallgården?
– Det är ett dilemma detta: Vi kan å ena sidan inte ge upp om människor som använder droger genom att säga att det någonsin är ok att använda droger. Å andra sidan måste också människor i aktivt missbruk ha någonstans att bo.
Thomas Lönebrink, är verksamhetschef vid Ostgota Care. Att avtalet inte förlängs är ingen överraskning för honom. Han var informerad om detta.
– Jag tror faktiskt inte heller att vi hade kunnat driva det vidare med nuvarande koncept. Det behövs mer pengar.
Är ni kanske rent av lättade?
– Nja, men vi sörjer inte över detta. Vi vill inte hänga kvar i ett avtal som inte fungerat särskilt bra, säger han.
Hade det däremot handlat om ett annat koncept, med andra lösningar som rört sig mera inom Ostgota Cares segment, som är socialpsykiatri, så hade det kanske funnit intresse från företagets sida, uppger han.