Spadtag för nya bostäder i Linköpingsområdet

Försäljningen av nyproduktioner går fortfarande trögt i hela landet. Ljusglimtar finns dock. Under tisdagen togs det första spadtaget för 14 nya bostäder i södra Hjulsbro.

Andreas Aldén (vd BC Bygg), Anders Lönnström (Lidéns Fastigheter), Jennie Glingsten, David Glingsten, William Toma och Ludvig Månssson (Ascape Arkitektur) tog det symboliska första spadtaget för bostadsprojektet.

Andreas Aldén (vd BC Bygg), Anders Lönnström (Lidéns Fastigheter), Jennie Glingsten, David Glingsten, William Toma och Ludvig Månssson (Ascape Arkitektur) tog det symboliska första spadtaget för bostadsprojektet.

Foto: Jesper Friman

Linköping2023-12-20 17:00

Bygget i området, som heter Skogsvallen efter fotbollsplanen som tidigare låg där, är ett av få nyproduktionsprojekt som har sjösatts under de senaste åren. Mycket på grund av den rådande krisen i byggnadsbranschen.

– Vi har kämpat hårt med bygget och nu har vi visat att det går. För det är inte så många nyproduktioner som byggs nu, säger Andreas Aldén, vd på BC Bygg, som medger att de under projektets gång behövt sänka priserna för att motsvara marknaden.

– Det är ett helt annat prisläge på nyproduktion idag än vad det var för två år sedan. Hela branschen måste nog börja anpassa sig efter den nya nivån för att överhuvudtaget kunna möta kunderna.

undefined
Småbarnsföräldrarna David och Jennie, hållandes döttrarna Sally och Signe Glingsten har fått ett bra första intryck av sitt nya bostadsområde.

En av dem som kommer att flytta in i husen är småbarnsfamiljen Glingsten. De förklarar att de varit runt och kollat på ett antal bostäder men tidigt fått upp ögonen för projektet.

– Med tanke på att vi har ett hus sedan tidigare har det inte varit någon panik. Men då vi känner att familjen håller på att växa ur huset så ser vi fram emot att flytta in, säger David Glingsten.

– Det känns lite läskigt med nyproduktion, men första intrycket av området känns helt rätt, fyller Jennie Glingsten i.

undefined
Bostäderna består av åtta villor och tre parhus.

Intresset för husen har varit stort. Hittills har 9 av 14 bostäder sålts.

– Jag ska inte säga att det är den enda nyproduktionen i staden, men det är verkligen inte många nyproduktionsprojekt som har fungerat de senaste åren. Och jag tror det beror på att den är rätt prissatt och läget är jättebra, säger Gustaf Eriksson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Man kan tycka vad man vill om kommunens visioner men det här är ett klockrent exempel på en bra förtätning kan jag tycka. Där man skapar bra bostäder som ligger centralt, samtidigt som det fortfarande känns lite avskilt säger kollegan Erik Gustafsson.

Mäklarna vittnar om en tuff bostadsmarknad, men börjar se ljuset i tunneln, 

– Det har varit två år av seghet. Jag var med under finanskrisen 2008/2009. Och det var ju också ungefär två år. Men sen hände något med räntan och det blev lite nyfart. Jag bedömer och tror att räntehöjningarna är över. Så trycket kommer att vara stort när det väl släpper då det kommer att vara ett skriande bostadsbehov. Men det är på politikernas bord, säger Gustaf Eriksson.
 

Stockholmsbaserade Ascape Arkitektur har ritat husen.
Stockholmsbaserade Ascape Arkitektur har ritat husen.
Karta: Skogsvallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!