Sofia Norlin, 34 år, har begärt utträde ur Liberalerna. Sofia stod som nummer sex på listan till kommunfullmäktige i Linköping och satt som ersättare i bygg-och miljönämnden.
Den främsta anledningen är Liberalernas helomvändning i synen på Sverigedemokraterna på riksdagsplanet. Partiledaren Johan Pehrsons budskap har varit att partiet är beredda att förhandla regeringspolitik med bland annat SD.
– Beslutet var inte enkelt. Men i år är det ett värderingsval. Jag har landat i att jag inte kan stå bakom att vi släpper fram SD. Jag ser inget gott i det partiet, bara fara.
Hur hade du önskat att Liberalerna agerat?
– Jag tror på en bred mittenpolitik och hade hellre sett att partiet tittat år vänster än höger. Jag tror Liberalerna hade kunnat få igenom sakpolitik även där.
Nu vill hon engagera sig på andra sätt, säger hon.
– Jag vill "härja på" i mina hjärtefrågor, utan att känna mig hindrad av vad ett parti tycker i frågan.
Vilka frågor är det?
– Jämställdhetsfrågor. Och psykiatrin. Det finns ett stort stigma – och en rädsla – kring psykisk ohälsa hos politiker, något jag upplevt själv.
Förra året berättade Sofia i en stor intervju i Corren om de sexuella övergrepp hon utsattes för när hon var yngre. Hon möttes av mycket kärlek efter artikeln – men blev också ifrågasatt. Både inom Liberalerna, men även av personer i andra partier, säger hon.
– Efter artikeln kände jag att vissa ifrågasatte om jag skulle orka mina politiska uppdrag, om man liksom kunde lita på mig. Jag fick även höra att man som politiker inte ska skylta med att man mår dåligt.
Patrik Karlsson är politisk sekreterare i Liberalerna i Linköping.
– Det är så klart alltid tråkigt när medlemmar slutar, men jag respekterar hennes beslut såklart, säger han.
Förra våren, när Liberalernas partiråd röstade för att man ska verka för en borgerlig statsminister, lämnade ett fåtal medlemmar partiet i Linköping.
Liberalerna i Linköping har, till skillnad från moderpartiet, varit tydliga med att man inte vill samarbeta med varken V eller SD efter valet.
– Det är stor skillnad på riksdagspolitik och kommunpolitik. På riksdagsnivå vill vi byta ut regeringen, men kommunalt ser förhållanden helt annorlunda ut, säger Patrik Karlsson.
Angående påståendet att det finns ett stigma för psykisk ohälsa säger han såhär:
– Jag har svårt att kommentera det, eftersom jag inte känner till det.