Slipper viteshot på 800 000 kronor

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, hotade Attendo med ett vite på 800 000 kronor. Men nu har förvaltningsrätten rivit upp beslutet.

Förvaltningsrätten ger Attendo rätt mot Inspektionen för vård och omsorg.

Förvaltningsrätten ger Attendo rätt mot Inspektionen för vård och omsorg.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT/Arkivbild

Linköping2019-12-04 08:00

I slutet av förra året gjorde IVO en oanmäld inspektion på Bantorgets vårdbonde i Linköping – ett boende för cirka 50 personer, varav ett 20-tal med demenssjukdom. Under det två timmar långa besöket pratade IVO med två anställda. 

Efter besöket krävde IVO att Attendo skulle utöka bemanningen nattetid från två till fem anställda. Myndigheten påpekade även att demenssjuka på boendet hölls inlåsta på avdelningarna.

I maj i år IVO hotade Attendo med ett vite på 800 000 kronor om inte de påstådda bristerna åtgärdades. Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i Jönköping som nu ger vårdföretaget rätt. 

Domstolen framhåller att IVO inte har kunnat redogöra för några incidenter eller avvikelser på vårdboendet. Dessutom har kommunens social- och omsorgsförvaltning genomfört en tämligen omfattande individuppföljning på boendet. Ingen brukare eller anhörig påpekade några brister under nattetid.  

Förvaltningsrätten noterar även att Attendo har utökat grundbemanningen från två till tre anställda under nattetid och att företaget vid behov kan utöka bemanningen ytterligare. Slutsatsen är att det inte anses föreligga sådana missförhållanden som har betydelse för de boendes möjlighet att få rätt till de insatser som de har rätt till. Dessutom förekommer det inte längre någon inlåsning av de boende eftersom Attendo beslutat att låsa upp dörrarna och installera larmsensorer. Det överklagade beslutet upphävs därför och viteshotet undanröjs. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!