Två undersköterskor – på 50 boende

Attendos vårdboende Bantorget i Linköping får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Om bristerna inte åtgärdas hotar Ivo om vite.

Förra året gjorde bolaget Attendo en vinst på 321 miljoner kronor.

Förra året gjorde bolaget Attendo en vinst på 321 miljoner kronor.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2019-04-09 19:00

I december förra året gjorde Ivo ett oanmält besök på boendet Bantorget. Då kom det fram att Attendo inte hade tillräcklig bemanning nattetid samt att många av de boende var inlåsta eftersom de inte själv kunde öppna den låsta avdelningsdörren.

På boendet Bantorget bor 50 äldre personer, varav 21 med demenssjukdom. De bor på fem olika avdelningar och varje avdelning ryms på var sin våning. Hälften av de demenssjuka bor samlade på en och samma våning, medan den andra hälften bor utspridda på de andra våningarna.

Under nattetid finns det bara två undersköterskor som ska hjälpa samtliga 50 boende. Dessutom behöver en tredjedel av de boende hjälp, vid flera tillfällen, av de båda två undersköterskorna samtidigt – i samband med vändningar, hygien eller toalettbesök.

Samtliga dörrar in till våningarna är låsta med kodlås och det finns boende på varje våning som inte själv klarar av att öppna dörren till avdelningen. Detta innebär att när personalen lämnar en våning obemannad är de boende inlåsta. Så får det inte vara enligt socialtjänstlagen. Ivo anser att de äldres behov av hjälp och stöd på Bantorget inte är tillgodosedda på natten samt att verksamheten inte uppfyller kraven på värdigt liv och god kvalitet. I sin bedömning utgår Ivo ifrån att personer med demenssjukdom är en utsatt grupp med omfattande behov av vård och omsorg. Och avsikten med boendeservice är att kunna garantera kvalificerad tillsyn och omvårdnad.

I kritiken framhävs även att tekniska lösningar, som kodlåsta dörrar, inte får användas för att kompensera bristande bemanning eller att verksamheten bedrivs i lokaler som inte passar ändamålet. Den enskilde måste antingen själv kunna öppna dörren eller – om personen inte klarar av detta – få hjälp av personalen inom några minuter. Ivo kräver att Attendo åtgärdar brister, vilket innebär att minst fem anställda ska jobba på natten samt att det säkerställs att de boende som av något skäl inte kan öppna avdelningsdörren vid behov ska kunna få hjälp utan dröjsmål. Om bristerna inte åtgärdas kommer Ivo att utfärda ett föreläggande som kan vara förenat med vite.

Attendo bedriver privat vård och omsorg på entreprenad på ett 70-tal orter i Sverige samt även i Norge, Danmark och Finland. Bolaget gjorde en vinst på 321 miljoner kronor förra året. Tillförordnad verksamhetschef för Attendo Bantorget i Linköping hänvisar oss till bolagets presschef för Skandinavien, Makan Afshinnejad.

Varför bemannar Attendo inte Bantorget på natten så som Ivo kräver med tanke på att bolaget gjorde en vinst på 321 miljoner kronor i fjol?

– Vi följer det avtal som vi har med Linköpings kommun och våra kunder är nöjda. Vi har en dialog med Ivo om nattbemanningen på Bantorget. När det gäller bolagets vinster så återinvesteras 70 procent i verksamheten. Bland annat i nya arbetssätt, moderna hjälpmedel och i fler medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!