Den 23 mars beslutade barn- och ungdomsnämnden att elva förskolor och fyra grundskolor skulle läggas ned i Linköping. Först fick eleverna från Fredriksbergsskolan och Atlasskolan besked om nya skolor. Nu har även den berörda personalen erbjudits nya tjänster. Totalt är det 90 medarbetare, allt från lärare och elevassistenter till vaktmästare och administratörer, som berörs.
– Under de första veckorna efter beslutet genomförde vi kartläggningssamtal där personalen fick ange vilken behörighet de hade och om de hade några önskemål på ny skola – till exempel om man inte ville till en viss skola för att man hade egna barn där. Många önskade också att få byta till en närliggande skola eller få följa med eleverna, säger Christel Horsak och fortsätter:
– Utifrån det har vi matchat personal mot vakanta tjänster. Under den här veckan har allt blivit klart och nu har alla fått nya placeringar och uppdrag.
Har ni kunnat möta personalens önskemål?
– Vi har försökt att i så hög grad som möjligt göra det. Personalen har inte kunnat önska exakta skolor och det har vi inte heller kunnat lova. Vi har däremot varit måna om att det, på skolor som tar emot många nya elever, finns personal som känner dem, säger Christel Horsak.
Enligt grundskolechefen har all personal erbjudits tillsvidaretjänster.
Har ni mötts av missnöje?
– Förhandlingarna med de fackliga organisationerna har flutit på bra, det har varit ett bra samarbete, men sen kan det ju såklart vara så att några medarbetare inte får det besked som de hade önskat. Det har däremot inte kommit så mycket sånt till oss.
När alla medarbetare nu har erbjudits nya tjänster kan kommunens skolor återigen utlysa vakanta tjänster.
– Vi ville säkra upp att de här personerna, på de här skolorna, skulle få en placering innan vi släppte på vakanta tjänster. Om det nu är några som vill söka något annat, och på så sätt påverka sin situation om de inte är nöjda med den placering de fått, så förstår jag verkligen det, säger Christel Horsak.
Är ni oroliga för att vissa ska söka sig till andra arbetsgivare?
– Vi har inte sett de signalerna. Sen kan man såklart aldrig veta. Vi har en rörlighet, med ett stort behov av utbildad personal inom både våra kommunala skolor men också inom friskolorna.
– Nu handlar det om att personalen blir väl mottagna på sina nya skolor och det hoppas jag ska bidra till att de väljer att stanna hos oss, säger Christel Horsak.