Demonstrationer utanför stadshuset inför beslutet

Upprörda föräldrar och barn samlades utanför Linköping stadshus på torsdagen, för att protestera i sista stund inför beslutet om skolnedläggningar.

Elias Aguirre och Kristina Edlund möter demonstrerande elever utanför Stadshuset i Linköping.

Elias Aguirre och Kristina Edlund möter demonstrerande elever utanför Stadshuset i Linköping.

Foto: Albin Wiman

Linköping2023-03-23 13:37

Barn- och utbildningsnämnden samlades till sammanträde klockan 13. På agendan fanns bland annat förslaget att lägga ner fyra skolor – Fredriksbergsskolan, Atlasskolan, Ljungs skola och Rappestad skola – och ett antal förskolor i Linköping. 

Förslaget blev känt i förra veckan, och den proteststorm som började då kulminerade utanför stadshuset inför mötet. 

Först på plats var fyra fjärdeklassare och en förstaklassare från Fredriksbergsskolan, men de fick snart sällskap av fler upprörda och berörda elever och vårdnadshavare. De får stöd av samtliga partier i oppositionen. 

undefined
Vänsterpartiets Björn Alling kom ut för att prata med demonstranterna.

Vänsterpartiets Björn Alling kommer ut för att prata med demonstranterna. Han säger att han håller med dem om att det är ett dåligt beslut och kallar beslutsunderlaget för "ett hafsverk".

undefined
Flera ordningsvakter och en polispatrull är på plats vid demonstrationen.

Säkerhetsvakter tog plats utanför alla stadshusets ingångar, och en polispatrull var på plats på Storgatan, mitt emot stadshuset.

undefined
Gabreil Yalda.

En av eleverna utanför stadshuset är femteklassaren Gabriel Yalda från Fredriksbergsskolan. Han står vid trappan med sina klasskompisar.

Varför är du här i dag?

– Jag är här för att jag är helt emot det här förslaget och idén. Elias (Agurrie) och de andra tänker för lite på skolan och barnens hälsa. De tänker mest på ekonomin. Vi barn har också en hälsa och känslor. Han måste tänka mer på oss. Vi är en bra skola. Vi vägrar stänga ned, säger han.

Hur reagerade du när du fick beskedet om att skolan kanske läggs ned?

– Jag visste det först i klassen. När jag berättade att skolan ska läggas ned för de andra fick jag en bild framför mig som inte alls var bra. Jag trodde det här året skulle bli hur bra som helst, jag har fått mer vänner också, och så kommer det här beslutet.

Vad är ditt budskap till politikerna?

– En sak som jag vill säga till dem är att de själva har varit barn en gång, med känslor. Det är barnens hälsa som jag fokuserar mig på. Det borde de också göra, säger Gabriel Yalda. 

undefined
Kristina Edlund (S) på väg ut för att möta demonstranterna.

Under tiden gjorde sig kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) redo att träffa demonstranterna.

– Jag tycker det är viktigt att visa respekt mot de som ändå kommit hit och visat vad de tycker. Vi har försökt att ha en dialog med Linköpingsborna och framförallt föräldrarna som berörs under veckan. Jag tycker att nämndens representanter tagit ett stort ansvar och fått med sig mycket från samtalen, säger hon.

– Jag kommer bara att samtala med personerna och höra vad de har att säga.

undefined
Jessica Stern är en av demonstranterna utanför stadshuset.

Utanför stadshuset stod Jessica Stern med yngste sonen Melker, 6 månader. Storebror Edvin, 7 år, går i Fredriksbergsskolan. Och mellanbrorsan Hjalmar, 5 år, skulle börja där nästa år. 

– Det är ett otroligt konstigt beslut. Vi blev jättechockade. Det känns som att de jäktar igenom beslutet", säger Jessica Stern. 

Kan du ha någon förståelse för att kommunen behöver spara pengar?

– Absolut, resurserna är ju inte oändliga. Men det är hur processen varit. Mitt barn behöver förberedelsetid. Om beskedet kommit i höstas eller vi haft mer tid så hade jag haft mer förståelse, säger hon. 

undefined
Therese Lundman, som är på plats med sina tre barn William 7 år, Kian 4 år och Elvis 2 år.

Therese Lundman är på plats med sina tre barn William 7 år, Kian 4 år och Elias 2 år.  William går redan i Fredriksbergsskolan och tanken var att småsyskonen skulle börja när det var deras tur.

– Det känns som att de gått bakvägen med det här beslutet. Nu har vi haft en vecka på oss. Jag tycker att det är ett otroligt korkat beslut. Vi har stannat i området för skolan, men nu får vi se hur det blir", säger Therese.

När Kristina Edlund (S) och barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) kommer ut för att möta demonstranterna får de samma fråga av flera elever: "Varför just min skola?". 

– Det är bara att konstatera att det här är den största förändringen på många år, säger Elias Aguirre. 

– Det är många barn, anställda och vårdnadshavare som berörs och känner för den här frågan. Det är ett sorgligt beslut, för de som drabbas är det ett tufft slag, men samtidigt ser vi det som nödvändigt om vi ska fortsätta ha bra skolor och förskolor att vi använder pengarna till rätt saker. Antalet elever är lägre än vi räknat med, samtidigt som kostnaden för lokaler ökar för oss. Att hålla många lediga platser öppna, eller anställa personal, det är prioriteringen, fortsätter han.

– Det är viktigt att påpeka att kommunfullmäktige i december tillförde många miljoner till barn- och ungdomsnämnden. Budgeten är större för nämnden än förra året. Det här är en fråga om vad pengarna ska användas till. Jag vill säga fyra saker inför beslutet. Vi väljer personal framför tomma platser. Förskolan och skolan ska fortsatt ligga nära där man bor. Landsbygden ska fortsätta att leva i vår kommun och vi ska ha kvar många förskolor och skolor där – det lyckas vi med om vi gör det här. Det fjärde är att helheten är viktig, att vi får till något som fungerar för hela Linköping och dem som jobbar i verksamheterna. Att göra det samlat ger den bästa överblicken, fortsätter Elias Aguirre.

Då gick klockan mot 13. Det var dags för mötet att börja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!