Ett oväntat inslag i den här utdragna affären är att det kommunägda bolaget Lejonfastigheter köper byggnaderna. Först köper kommunen mark och byggnader av Region Östergötland för 34,5 miljoner kronor. Direkt därefter säljer kommunen byggnaderna till Lejonfastigheter för 14 miljoner kronor.
Den här affären har planerats länge och till och med presenterats som färdig en gång. I november 2016 beslutade Region Östergötland att sälja till Lejonfastigheter – även då var summan 34,5 miljoner kronor.
Sen backade Lejonfastigheter, bland annat kom kritik från den politiska oppositionen i Linköping. Gösta Gustavsson (C) invände att en sådan affär låg långt utanför det uppdrag som Lejonfastigheter har. Gustavsson ville istället se den affär som nu beslutats – att kommunen köper.
Beslutet i kommunstyrelsen fattades dock inte utan debatt. Sverigedemokraten Jonas Andersson hade invändningar.
– Jag tycker att underlaget är ganska otydligt, det framgår inte vad syftet med köpet är. Om det nu är så att det handlar om boende för dem som vi måste ta emot enligt anvisningslagen så ska man vara väldigt tydlig med det. Det kan vara kontroversiellt för en del, sa Jonas Andersson.
Han ville inte godkänna köpet innan det fanns ett svar på den frågan.
Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) replikerade:
– Till skillnad från SD så ser jag det här som ett bra köp för Linköpings kommun. Vi ser Berg och Bergs slussar som ett viktigt område och kommunen äger inte så mycket mark därute, sa hon.
Jonas Andersson valde då att förtydliga sin invändning.
– Jag förstår att det kan ha strategisk betydelse och det kan vara positivt om vi kan få till bostadsbyggande eller förskola, men om det är den typ av verksamhet som spekulerats kring så ska det framgå tydligt av underlaget. Men jag stödjer tanken att det skulle kunna finnas ett strategiskt värde i ett köp.
Jonas Andersson blev ensam om att ha invändningar och majoriteten i kommunstyrelsen fattade beslut om att köpa skolan.
Enligt Elias Aguirre (S) är det huvudsakliga skälet för att köpa marken att på längre sikt kunna bygga bostäder. Vad de före detta elevhemmen ska användas till på kort sikt är inte bestämt, men det kan bli någon form av boende, antingen ett vårdboende eller boende för nyanlända.
Kommunstyrelsens beslut måste också fastställas av kommunfullmäktige innan kontraktet med Region Östergötland kan undertecknas.
Läs mer: Skolan ska säljas innan årsskiftet