Vretaskolan säljs för mångmiljonbelopp

Nu säljs Vretaskolan. Till Lejonfastigheter. Därmed kan Region Östergötland andas ut. De har länge velat bli av med de gamla skolbyggnaderna.

Enligt Region Östergötland är byggnaderna - här ett före detta elevhem - i mycket dåligt skick

Enligt Region Östergötland är byggnaderna - här ett före detta elevhem - i mycket dåligt skick

Foto: Elfströmfirma

Linköping2016-11-07 20:45

Planerna på att sälja skolan har funnits i tio år. Sedan själva skolverksamheten flyttade till nybyggda lokaler 2011, har skolbyggnaderna stått tomma. Med undantag för en maskinhall som Kanalbolaget hyr in sig i sedan 2013.

Skälet till att skolan flyttade var att lokalerna var i så dåligt skick att de inte längre lämpade sig för sitt ändamål, enligt Reine Sundell, fastighetsförvaltare på Region Östergötland.

För regionens del är försäljningen både välkommen och efterlängtad.

– Vi vill i princip inte äga fastigheter där vi inte har verksamhet själva, säger Reine Sundell.

Köparen till Vretaskolan är det kommunala bolaget Lejonfastigheter som under 2015 anmälde sitt intresse för att köpa byggnaderna. Köpesumman är satt till 34,5 miljoner och är, enligt Sundell, en kompromiss mellan säljare och köpare.

Försäljningen rör inte marken omkring skolan, den tillhör fortsatt Region Östergötland.

Enligt Lejonfastigheters VD Ann de Jonge finns det kulturhistoriska bevarandevärden i byggnaderna och nu ska en utredning titta på hur man eventuellt ska kunna nyttja dem. Själva skolbyggnaderna är ritade av Nils Tesch och är enligt en bedömning högklassiga exempel på femtiotalsarkitektur och bör värnas om området ska utvecklas.

Lejonfastigheter har tidigare renoverat en av byggnaderna som under en tid användes som förskola. Men i dag finns den inte längre kvar. Enligt Ann de Jonge för Lejonfastigheter också samtal med Kanalbolaget om fortsatt verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!