De politiska turerna kring bygget av Nya Kungsbergsskolan har varit många och långa. Från början var planen att skolan skulle invigas 2022.
Nu är siktet inställt på 2026. I år ska den gamla skolan rivas och det kommunala bolaget Lejonfastigheter förbereder sig för fullt inför upphandlingen, som är tänkt att ske under det första kvartalet 2023.
Vad skolan kostar att bygga kan ingen säga ännu.
– Det räknar vi på, nu när vi tar fram underlag inför upphandlingen. Under senhösten kommer vi att ha en indikation. Men utan att föregå något kan jag säga att det nog är det största projektet vi haft i Lejonfastigheter, säger företagets vd Micael Antamo.
Tidigare i veckan flaggade kommunalrådet Niklas Borg (M) för att en del kommunala investeringar måste skjutas upp, av hänsyn till omvärldsläget med materialbrist och stigande kostnader. I Stångåstadens kvartalsrapport framgick att det senaste anbudet för nyproduktion låg 26 procent högre än för fem månader sedan.
– Vårt läge skiljer sig inte från andras. Entreprenörerna tar riskhöjd i sina anbud och kostnadsbilden är en utmaning, samtidigt som det är problem med leveranser. Så det är klart att det finns en växande oro inför ett så stort projekt som Kungsbergsskolan. Kommer de här nivåerna att gå ner eller är det ett nytt normalläge vi ser? Sådana tankar brottas vi med, säger Micael Antamo.
Just Kungsbergsskolan skulle man väl inte vara så glad om man tvingades skjuta på, efter alla års väntan?
– Nej, det är nog en korrekt tolkning. Ett understatement som heter duga.
Har ni ställt in något bygge i år på grund av kostnadsökningen?
– Nej, det har vi inte behövt göra än. Däremot för vi diskussioner om nybyggnationen av Ellen Keys förskola i Ryd. Där har de anbud som kommit in varit för höga och vi diskuterar hur vi ska gå vidare, berättar Micael Antamo.
Det har hänt tidigare att Lejonfastigheter tvingats vänta med byggen och göra förnyade upphandlingar i hopp om att få in lägre anbud, bland annat under högkonjunkturen för några år sedan när alla byggföretag hade fullt upp.
– Det är den beställande nämnden som avgör om vi ska gå vidare i ett projekt, inte Lejonfastigheter. Är det för dyrt att bygga blir det en diskussion om vad vi ska göra. Ska vi vänta och hitta en annan lösning så länge? Eller går det att skala ner projektet så det blir billigare?