Skatteplanering bakom storaffären

Stångåstadens beslut att sälja drygt 1 000 av sina lägenheter har väckt starka känslor. Många hörde av sig till oss efter nyheten blev känd, upprörda, i tron att affären redan var klar.

Foto:

Linköping2017-04-03 20:00

Kommunens bostadsbolag, Stångåstaden, berättade på fredagen om sina planer att sälja 1 088 bostäder i Ryd, Berga och Lambohov till en ny stor fastighetsförvaltare. Fredrik Törnqvist, vd, var mån om att påpeka att affären pågick och att den nya köparen inte var vald. Ingenting var klart än.

Men i Correns bostadsbilaga kunde man redan under torsdagen läsa att Stångåstaden sålt fastigheterna till fyra olika bolag vid namn Delphinarium AB, följt av en siffra (Delphinarium 368–371).

Läs mer: Planen: De ska sälja över 1 000 lägenheter

Förklaringen till detta är att Stångåstaden skapat dessa fyra nya aktiebolag som de flyttat fastigheterna till som en föreberedelse inför försäljningen.

När det gäller Stångåstadens försäljningsaffär till Delphinarium handlar det om en intern transaktion. Alla fastigheter såldes till egna nya aktiebolag till ett skattemässigt restvärde (ett pris som inte är marknadsmässigt utan ungefär självkostandspris). Eftersom Stångåstaden inte gör någon vinst behöver de inte heller betala någon vinstskatt.

Det nybildade bolaget Delphinarium är nu ägare och först när det bolaget säljer fastigheten så blir det aktuellt att betala skatt på vinsten – men det sker aldrig eftersom det är hela bolaget som byter ägare – inte fastigheterna.

Läs mer: Demirok rasar mot försäljningen

Det här är en form av skatteplanering som kallas för paketering och den är godkänd av Skatteverket – än så länge. Det pågår en utredning kring om denna möjlighet till skatteplanering ska tas bort. Lagförändingen kan komma redan sommaren 2018.

– Det här ett mycket vanligt sätt att sälja sina fastigheter på, säger Fredrik Törnqvist.

Men han förstår att många hyresgäster är oroliga. Flera av dem har också hört av sig till Stångåstaden.

– Vi ska skriva ett brev till våra hyresgäster och försöka förklara den här affären så att alla förstår det, säger Fredrik Törnqvist.

Björn Johansson, Hyresgästföreningens regionordförande, har också lugnat oroliga hyresgäster, och menar att det finns två viktiga saker i affären:

– Stångåstaden säljer bostäder för att bland annat kunna bygga nytt och då är det viktigt att kommunen inte plockar pengar ur vinsten av den kommande försäljningen. Om Stångåstaden inte behåller sin vinst, så har bolaget varken pengar att bygga för, eller fastigheterna kvar. Det är också viktigt att Stångåstaden skriver ett sådant avtal som förpliktar den nya ägaren att få vara kvar och som reder ut vad som gäller vid en eventuell vidare försäljning, säger Björn Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!