Skanskas storbygge i Tannefors stoppas

Än en gång måste Skanska skjuta på sina stora byggplaner vid Gamla Tanneforsvägen. Nu ser det ut som att företaget kan tvingas vänta till efter 2035.

Mindre än en kilometer från Stora torget finns stora, obebyggda ytor. Här vill Skanska bygga både bostäder och kontor.

Mindre än en kilometer från Stora torget finns stora, obebyggda ytor. Här vill Skanska bygga både bostäder och kontor.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-11-28 05:00

Fastigheterna det rör sig om ligger mellan Gamla Tanneforsvägen och järnvägen, med början vid Hagalundsvägen och vidare in mot stan. Här finns stora, tomma ytor mindre än en kilometer från Stora torget.

Skanska har ägt marken sedan 2006 och har flera gånger ansökt om att få bygga bostäder och kontor här. Kommunen har sagt nej, med hänvisning till osäkerheten kring var Ostlänken ska dras.

Även denna gång är det Ostlänken som spökar. Nu är det visserligen bestämt att nya Resecentrum ska ligga vid Steninge. Ostlänksspåren kommer därmed inte alls att beröra Skanskas tomter i Tannefors. Men hur Stångådalsbanan ska dras till den nya stationen är ännu ovisst. Om den ens ska dras dit – Trafikverket utreder om Stångådalsbanan ska få Tannefors som slutstation.

Dessutom vill kommunen utreda hur gator och annan infrastruktur ska knyta ihop Tannefors med Stångebro och den nya stationen.

Dessa osäkerheter gör att stadsplaneringsavdelningen tänkte föreslå ett avslag på Skanskas detaljplaneansökan. I det läget valde Skanska att dra tillbaka sin ansökan, men företaget ger inte upp.

– Vi tycker att det här är ett jätteintressant område för utveckling av blandstad, med både bostäder och arbetsplatser. Stationen hamnar inte på Stångebro, som det var tänkt från början, men det här är en stadsdel med stor potential, säger Ulf Tunemar, affärsutvecklare på Skanska.

Frågan är hur länge Skanska måste vänta. Stadsplaneringsavdelningen påpekar att det är först när Ostlänken är klar som området kan planeras utan att behöva ta hänsyn till järnvägsbuller. Då är det nämligen tänkt att den gamla stambanan ska rivas. Om tidsplanen för Ostlänken håller kan det ske 2035.

– Så länge vill vi förstås helst inte vänta. Stora delar av Linköping är fortfarande upplåst av Ostlänken. Jag tror att det är väldigt viktigt att kommunen bereder några områden där man kan bedriva stadsutveckling, annars drabbar det näringslivet. I vårt fall kanske det är möjligt att göra en första etapp med kontor, som inte är lika bullerkänsliga som bostäder. Vi har haft en bra dialog med samhällsbyggnadsförvaltningen och vi samverkar gärna med andra fastighetsägare och kommunen kring utvecklingen av området, säger Ulf Tunemar.

Skanskas planer för området är omfattande. Enligt företagets volymskiss kan det bli aktuellt med cirka 70 000 kvadratmeter (BTA) bostäder och kontor. 

Karta: Gamla Tanneforsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!