Skadedjursrisk efter haveri i sopsug

Sopor lämnas på marken i Vallastaden. Anledningen är att sopnedkasten inte fungerat optimalt eftersom avfall slängts utan påse. Det har lett till att luckorna fastnat.

Så här ser sopnedkasten i Vallastaden ut. I den ena maskinen slängs hushållssopor och i den andra matavfall. Detta leds sedan ned i en kulvert och vidare till två containrar.

Så här ser sopnedkasten i Vallastaden ut. I den ena maskinen slängs hushållssopor och i den andra matavfall. Detta leds sedan ned i en kulvert och vidare till två containrar.

Foto: Jimmy Persson

Linköping2018-08-07 08:00

När den nya Vallastaden var i planeringsstadiet föreslogs att området skulle få en kulvert med tillhörande avlopp, el, fjärrvärme, fiber, vatten och sopor. I december 2013 lyftes den första delen på plats och i februari 2015 var arbetet helt färdigställt, vilket vi har berättat om tidigare. På området finns totalt 28 sopnedkast, både för hushållssopor och för matavfall. Med en "tagg" öppnar de boende en lucka för att lägga in sitt avfall. När luckan stängs öppnas en annan lucka inuti maskinen som gör att soporna åker iväg i kulverten. På baksidan av ett parkeringshus finns två containrar där avfallet hämtas upp. Sedan sopnedkasten togs i bruk har problem uppstått.

– Ibland öppnas inte luckan och maskinen står och piper. Det har krånglat fram och tillbaka sedan vi flyttade in i februari 2017, säger Erika Samuelsson, en av de boende på området.

Hon vittnar om att människor har lämnat sina sopor utanför maskinen när den inte fungerat.

– Det är träligt om folk lämnar sina sopor, då finns det risk att det blir skadedjur. Vid parkeringshuset kan det ligga stora högar, säger hon.

Andreea Corina Bernicu är kassör i Bostadsrättsföreningen magasinet i Vallastaden och även hon bekräftar problematiken.

– Istället för att kasta i en annan soptunna 50 meter bort väljer folk att lämna soporna bredvid. Det har lett till att fåglarna river runt i soporna, säger hon.

Vidare berättar Andreea Corina Bernicu att Tekniska verken är snabba på att skicka ut tekniker när nedkasten strular. Samtidigt menar hon att de boende måste ta eget ansvar.

Johan Borg är avdelningschef för hushållsavfall på Tekniska verken. Han berättar att det finns vissa inkörningsproblem med sopsugsanläggningen. Dels kan det handla om att taggarna inte är registrerade och att luckan därmed inte öppnas, eller att folk slängt lösa sopor.

– Vi har exempelvis hittat lösa galgar och pizzakartonger som gjort att luckorna fastnat. Men sedan kan det finnas andra problem också. Vi har en dialog med leverantören och utreder detta, men det finns ingen större mängd felanmälningar som kommit in, säger han.

När sopor lämnas utanför nedkasten får Tekniska verken rycka ut och städa, en kostnad som kollektivet får betala.

– Det är olyckligt att folk dumpar sitt avfall istället för att gå till ett annat nedkast, säger Johan Borg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!