Studenterna underkändes av LiU– då fick US en idé

I september fick hälften av klassen med sjuksköterskor på Liu beskedet: Ni får inte fortsätta er utbildning efter att ha kuggat på tentamen. Då fick en av sjukhusets chefer en idé.

I januari ska Thea Täckholm och Oliva Järnede återigen skriva den omdiskuterade tentamen. Vid godkänt resultat får de fortsätta sina studier.

I januari ska Thea Täckholm och Oliva Järnede återigen skriva den omdiskuterade tentamen. Vid godkänt resultat får de fortsätta sina studier.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-11-07 05:00

Vid terminstarten skrev vi om att klassen med sjuksköterskor på Linköpings universitet halverats. Orsaken var att studenterna inte klarat av en spärr-tenta. Nu får de vänta till nästa provtillfälle i januari innan de får fortsätta sina studier.

Studenterna är mycket kritiska till hur den specifika tentamen var utformad, medan universitetet menar att det inte finns något att anmärka på.

Många av de underkända studenterna var i början av hösten förtvivlade eftersom de plötsligt varken hade jobb eller studiebidrag.

undefined
I början av september skrev vi om studenternas kritik mot en specifik tentamen. Av de totalt 108 studenter som skrev tentan vid det senaste tillfället blev endast 16 personer godkända.

När Niklas Hilding, centrumchef för närsjukvården i centrala Östergötland, läste artikeln fick han en idé.

– Det var lätt att förlika sig med deras situation, jag pluggade själv till sjuksköterska för 25 år sedan. För regionen är det superviktigt att studenterna blir färdiga med sina studier. Så jag och kollegorna funderade på om vi kunde hjälpa till på något sätt under tiden som de har studieuppehåll.

Sagt och gjort. Cheferna på plan 17 på US – där bland annat medicinska och geriatriska akutkliniken ligger – kontaktade LiU och frågade om de fick anställa studenterna som vårdbiträden i några månader.

– Regionen måste hitta nya sätt att rekrytera personal och skapa en relation med studenterna. Det här känns roligt och helt rätt, säger Niklas Hilding.

undefined
Niklas Hilding ser flera fördelar med den temporära anställningen. "Studenterna får erfarenhet och en relation med regionen som arbetsgivare. Men det är också ett sätt att pröva yrket och en chans för dem att ställa sig frågan om de vill arbeta inom vården".

I dag arbetar sju studenter på våningsplanet med enklare omvårdnadssysslor som att servera mat, duscha patienter och vara undersköterskorna behjälpliga med att tillexempel kontrollera blodtryck.

Olivia Järnede är en av dem. Hon hade redan fått jobb på budfirma, men sade upp sig och tackade ja till regionens erbjudande.

– En sån här chans får man bara en gång.

undefined
Olivia Järnede blev ansiktet utåt i media när ett stort antal studenter kritiserade den specifika tentamen på Liu. "Det var såklart ovant, men man får ta en för laget. Flera okända personer skrev till mig och tackade", säger hon.

För att stötta studenterna inför fortsatta studier ingår även två timmars daglig studietid i anställningen. Studenterna pluggar i grupp på sjukhuset.

Ska regionen finansiera studenternas studier med skattepengar?

– Det är en adekvat fråga som vi har diskuterat. Men ska vi klara framtidens utmaningar vad gäller personalbrist så behöver vi prova nya saker. Det här handlar om sju individer, det är en väldigt liten kostnad för oss. Vi prövar det här nu, så får vi utvärdera sedan, säger Niklas Hilding.

Olivia Järnede är tacksam för tiden hon får till studier.

– Det är otroligt generöst att vi får plugga på arbetstid. Cheferna har varit väldigt gulliga och behjälpliga med våra studier.

undefined
I januari ska Thea Täckholm och Oliva Järnede återigen skriva den omdiskuterade tentamen. Vid godkänt resultat får de fortsätta sina studier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!