"Först var jag bara ledsen – nu är jag arg"

Hälften av klassen med sjuksköterskestudenter på Linköpings universitet får inte fortsätta sin utbildning. Studenterna är mycket kritiska till tentamen som fått dem spärrade. Nu står många av dem utan jobb eller studiebidrag.

Av de totalt 108 studenter som skrev tentan vid det senaste tillfället blev endast 16 personer godkända. Många av de studenter som spärrats har åkt hem till sin hemort. Daniel Runnäs, Polina Malgren, Olivia Järnede och Ida Wassmo är osäkra på vad de ska göra nu, när de inte får börja terminen. Magdalena van Overbeek (längts till höger) klarade tentan men är lika kritisk till den.

Av de totalt 108 studenter som skrev tentan vid det senaste tillfället blev endast 16 personer godkända. Många av de studenter som spärrats har åkt hem till sin hemort. Daniel Runnäs, Polina Malgren, Olivia Järnede och Ida Wassmo är osäkra på vad de ska göra nu, när de inte får börja terminen. Magdalena van Overbeek (längts till höger) klarade tentan men är lika kritisk till den.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-09-01 17:00

– Först var jag bara ledsen. Nu är jag arg. Den här tentan har varit konstig och orättvis, på så många olika sätt.

Orden är studenten Olivia Järnedes. Hon får medhåll av studiekamraterna Ida, Sayeh, Sanna, Polina och Daniel – och de andra dryga 80 studenter som reagerat på tentamen och nu skrivit till ledningen.

Förra veckan – fyra dagar innan starten av termin tre på sjuksköterskeprogrammet – fick många av dem reda på att de inte får fortsätta sin utbildning.

De är inte ensamma. 85 procent av dem som skrev den senaste tentamen underkändes.

undefined
De studenter som spärrats måste vänta till nästa provtillfälle – som är först i januari. De missar alltså en hel termin, vilket ställer till det för många. De har nu inte rätt till studiebidrag och att hitta ett jobb för endast några månader känns svårt, säger de.

På sjuksköterskeprogrammet vid Liu har studenterna så kallade spärrtentor nästan varje termin. Det betyder att en student som inte klarar tentan – efter att ha fått skriva om den tre gånger – inte får fortsätta sina studier.

I stället måste studenten vänta till nästa provtillfälle – som i det här fallet är först i januari.

Den aktuella tentamen, som berör anatomin, har flera brister, enligt studenterna. 

Deras kritik består kortfattat i att tentamen inte speglat innehållet på kursens föreläsningar, att frågorna varit få och alltför detaljerade och att rättningen varit godtycklig.

Har ni helt enkelt bara pluggat för lite?

– Jag förstår att man kanske tänker att vi har varit lata, och nu går till tidningen och klagar. Men vi alla är ambitiösa. Liu är svårt att komma in på, och vi alla vill verkligen bli sjuksköterskor. 85 procent av dem som skrev den senaste tentan blev underkända. Det är tentamens utformning det är fel på, inte oss, säger Olivia Järnede.

undefined
Ida Wassmo var 0,5 poäng ifrån att klara tentan. "Självklart känns det väldigt tråkigt. Jag har varit väldigt ledsen och frustrerad".

Tentamen har blivit svårare för varje gång, hävdar studenterna.

Många av dem fick högre poäng första gången jämfört med den tredje och sista.

– Det borde vara tvärtom, vi har pluggat på det här i ett halvår! Vi borde vara experter på anatomi, ändå får vi sämre resultat, säger Sanna.

Ingen av dem har tidigare under året haft problem med någon annan tenta.

– Jag skulle egentligen ha sommarjobbat i år, men avstyrde det för att fokusera på att bara plugga till den här tentan, säger Ida Wassmo.

Även Magadalena van Overbeek, som klarade tentan, är kritisk.

– Slumpen avgjorde vilka som blev godkända. Min klass har halverats. Det är konstigt, och inte så kul, att gå till campus längre.

undefined
Daniel Runnäs och Magdalena van Overbeek är två av drygt 80 studenter som skrivit på det brev som skickats till universitetsledningen.

Lydia Toft är kårordförande på medicinska fakultetens studentkår Consensus, och är själv utbildad sjuksköterska. Hon är förvånad över resultatet på den aktuella tentan.

Hon säger att anatomitentan inte sticker ut nämnvärt i svårighetsgrad. Vanligtvis kuggar några studenter på första tentamenstillfället, men oftast hämtar de upp det på någon av omtentorna.

– Som sjuksköterskestudent har jag tidigare inte hört talas om att studenter spärras på grund av anatomitentan.

Consensus, som kan likna en fackklubb för studenter, har under våren fört en dialog med programledningen om den aktuella tentamen. Om det har lett till något konkret kan inte Lydia Toft svara på.

– Men jag vill förtydliga att kåren står bakom studenterna i detta.

undefined
"Jag förstår att man kanske tänker att vi har varit lata, och nu går till tidningen och klagar. Men vi alla är ambitiösa. Liu är svårt att komma in på, och vi alla vill verkligen bli sjuksköterskor", säger Olivia Järnede.

De dryga 80 studenter som skrivit på namninsamlingen vill få dispens (och alltså att få fortsätta studera trots underkänt) och lov att få göra om tentamen med en ny examinator. I slutet av veckan ska studenterna ha ett extrainsatt möte med ledningen.

Enligt Helén Marklund, programansvarig, kommer någon dispens dock inte att beviljas.

undefined
Polina Malgren tänker försöka hitta ett arbete fram till januari då nästa chans att skriva tentan finns.
Sjuksköterskeprogrammet

Sjuksköterskeprogrammet motsvarar 180 högskolepoäng, det vill säga tre års heltidsstudier.

Studenterna läser bland annat omvårdnadsvetenskap, läkemedelsberäkning och medicinsk vetenskap. 

Utbildningen innehåller en hel del verksamhetsförlagd utbildning.

På Liu läser studenterna både vid campus Norrköping och Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!