Safa till akuten efter olycka på buss

Safa Ahmad Abikar, 17, skulle ta bussen till skolan. Istället hamnade hon på akuten efter att armbågen hoppat ur led när hon ramlade på bussen.

Safas armbåge hoppade ur led efter att hon ramlat npå bussen.

Safas armbåge hoppade ur led efter att hon ramlat npå bussen.

Foto: Joseph Chaouch Båth

Linköping2019-05-19 07:00

Den 10 maj var Safa på väg till skolan för att studera till ett prov. Tillsammans med sin vän klev hon på buss 17 i Berga. Safa berättar att busschauffören började köra, men kort därpå gjorde en hård inbromsning.

– Jag ramlade när han bromsade, och svimmade. Det första jag minns efter det är att jag är i ambulansen, säger Safa Ahmad Abikar.

Safa fördes med ambulans till akuten där man kunde konstatera att armbågen hoppat ur led. Läkarna drog tillbaka armbågen och gipsade armen. 17-åringens pappa Hassan Abikar gjorde en anmälan hos Östgötatrafiken direkt, och lovades svar så snart som möjligt. Men ännu har inte Hassan hört något från företaget.

– De har inte ens hört av sig och frågat hur min dotter mår. Att det inte ens är någon som ringer och säger vad som hänt och beklagar det, säger Hassan Abikar.

LÄS MER: Trafikchefen: Var ingen inbromsning

Hassan menar att den här typen av incidenter beror på planeringen hos Östgötatrafiken, och att bussförarna blir stressade av tidsbristen.

– Jag är yrkeschaufför och kör taxi. Jag vet att Östgötatrafiken har väldigt tajta scheman. De har bara en minut per hållplats, och om man hamnar efter måste man ta igen den tiden. Chauffören är också ett offer i det här, och jag anklagar inte honom personligen. Jag tror inte han planerade att försöka skada min dotter, säger Hassan Abikar.

Det är svårt att veta exakt hur många personer som skadas under liknande förhållanden. På Linköpings sjukhus kategoriseras fall som dessa som en allmän trafikhändelse. Samtidigt konstaterar Östgötatrafikens kommunikationschef Eva Jylltorp att det förekommer.

– Det händer att folk ramlar. Eftersom att det är tillåtet att stå upp i en buss finns det alltid en risk, säger Eva Jylltorp.

I samband med fallet förstördes även Safas laptop och glasögon.

– Jag känner inte att det är tryggt att åka lokala bussar här. Jag vet att sånt här kan hända, men man måste göra sitt bästa för att den här typen av incidenter inte ska behöva inträffa. Det kräver fruktansvärt mycket energi, oro och tid från alla inblandade, säger Hassan Abikar.

Hassan Abikar efterlyser nu fler vittnen som vill träda fram.

– Jag ber de som var med på bussen att kontakta mig. Det här är ingen lek. Barnen är det viktigaste vi har, och det måste vara tryggt för dem att ta sig från A till B, säger Hassan Abikar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!