Ytterligare ett besked som gavs är att skatten förblir oförändrad. Man har haft diskussioner om att sänka den, framgår det, men inte varit överens. Ett annat besked är att de besparingar för nämnderna som man tidigare beslutat om för 2023, inte längre gäller.
– Vi gör det eftersom vi vill vara tydliga med att ge nämnderna en långsiktig trygghet, säger Niklas Borg, (M), Alliansens företrädare och även kommunstyrelsens ordförande.
Ett huvudfokus i budgeten, enligt Borg, är att öka tryggheten och därför ges samtliga verksamheter det Borg beskriver som "stora tillskott".
– Det här gör vi så att man kan planera för ett återtagande av verksamheter efter pandemin.
Han påpekar också att Alliansen redan har presenterat rekordstora satsningar för att öka tryggheten i Linköping
"Vinnaren" i budgeten är Social och omsorgsnämnden. De får en utökning av sin budget med nästan 53 miljoner. Därefter kommer barn- och ungdomsnämnden som får 34,3 miljoner och Arbetsmarknadsnämnden får i sin tur 22,7 miljoner.
Av de 300 miljoner som budgeten utökas med utgör 139 miljoner kronor kompensation för pris- och löneökningar.
Satsningar som Alliansens framhåller är det som rör social- och omsorgsnämndens arbete med HVB-placeringar. Nämnden går med stora underskott som till stora delar kan förklaras av dyra placeringar.
– Vi vill minska antalet placeringar men det får heller inte finnas någon tvekan om att när vi behöver flytta en ungdom från sin fysiska miljö så ska vi göra det.
Det Alliansen nu vill satsa på – för att arbeta förebyggande – är att utöka fältverksamheten på plats i olika områden. Att få ut socialtjänsten i fler stadsdelar är också ett mål i trygghetsarbetet.
På skolområdet ska satsningen med heltidsmentorer fortsätta. Nu på både högstadie- och gymnasieskolor.
– Det har visat sig bra, inte bara för de undervisande lärare, utan har också ökat tryggheten för eleverna, säger Åsa Wennergren (L) ansvarigt kommunalråd på utbildningsområdet.
Särskolan är ett annat prioriterat område. Kommunen upplever en ökad efterfrågan på platser och i den budget som nu presenteras är det grundsärskolan som tillförs resurser.
Att Linköpings barn och unga ska få med sig en gymnasieexamen är kanske ändå det allra viktigaste, enligt Åsa Wennergren, och i det arbetet är det fyra nämnder, barn- och ungdomsnämnden, bildningsnämnden, social- och omsorgsnämnden och kultur-och fritidsnämnden som ska samarbeta med målet att alla elever ska gå ut gymnasiet med godkända betyg.
På landsbygden ska föreningar få mer resurser för att kunna väcka liv i föreningar som tagit stryk under pandemin. Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) lovar också att småhusbyggandet ska öka. Mer än vad som redan gjorts, hävdar han. Klimatarbetet ska fortsätta och där kommer bland annat utvecklingen av, och satsningen på, laddinfrastruktur vara ett viktigt inslag.
Att göra Linköping till en attraktiv arbetsgivare är också något som Alliansen vill satsa lite extra på.
– Vi gör nu en pilotundersökning om slopandet av delade turer inom äldreomsorgen. Vi vet att vår personal ibland har svårt att få ihop livspusslet, säger Denise Cassel (KD).
För att öka patientsäkerheten utlovar Cassel en satsning på fler sjuksköterskor inom äldreomsorgen. Satsningar på rehab och samtalsstöd för personal ska också fortsätta.