Kommunen satsar 80 miljoner: "Vi ska ha bort gängen"

Socialen ska flytta fler ungdomar från stan för att bryta kriminalitet. Kommunen sätter upp övervakningskameror, föreningar får bidrag för att aktivera unga. Nu satsar Linköpings kommun 80 miljoner kronor på ökad trygghet – men pengarna går till hela kommunen, inte särskilt till Berga och Skäggetorp trots det grova våldet som drabbat stadsdelarna.

Åsa Wennergren (L), Denisé Cassel (KD), Muharrem Demirok (C) och Niklas Borg (M) presenterade sin trygghetssatsning i Stadshuset under måndagen.

Åsa Wennergren (L), Denisé Cassel (KD), Muharrem Demirok (C) och Niklas Borg (M) presenterade sin trygghetssatsning i Stadshuset under måndagen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-08-30 15:03

På måndagen presenterade den styrande alliansens företrädare Niklas Borg (M), Muharrem Demirok (C), Åsa Wennergren (L) och Denisé Cassel (KD) en satsning på 80 miljoner kronor som ska förstärka socialtjänsten, skolor, föreningar och frivilligas insatser i Linköping för att öka invånarnas trygghet.

– Vi vill sända en tydlig signal till Linköpingsborna att vi inte ger oss förrän vi får bort gängen från våra gator, sa kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) vid presskonferensen.

Många av de satsningar ni nämner har jag hört er politiker säga många gånger, bakåt i tiden, att ni ska satsa på. Vad talar för att ni kommer till en förändring nu? 

– Vi har inte varit bra på samverkan mellan kommun och polis tidigare, men nu finns det en tydlig kursändring där. Vi jobbar samordnat på ett annat sätt inom kommunen också nu. Kursändringen talar för att vi ska nå bättre resultat, säger Niklas Borg.

– Vi jobbar också på ett nytt sätt, med mer kommunalt brottsbekämpande arbete, säger Muharrem Demirok (C).

undefined
Åsa Wennergren (L), Denisé Cassel (KD), Muharrem Demirok (C) och Niklas Borg (M) presenterade sin trygghetssatsning i Stadshuset under måndagen.

De 80 miljonerna ska bland annat bekosta fler fältsekreterare som fångar upp ungdomar på väg in i kriminalitet, fler heltidsmentorer i skolorna som avlastar övriga lärare som ska fokusera helt på att undervisa, fler aktiviteter för arbetslösa så att fler ska passa in på arbetsmarknaden, och ännu fler ordningsvakter. Fler unga ska omhändertas av socialnämnden och placeras på HVB-hem för att komma bort från kriminella kontakter i Linköping.

Samtidigt som Niklas Borg presenterade satsningen mot bakgrund av det grova våldet och morden i Skäggetorp och Berga, var alliansens företrädare tydliga med att den inte enbart riktas mot de socialt utsatta områdena – trygghetssatsningarna och ska komma alla Linköpingsbor till del.

Varför vågar ni inte prioritera de utsatta områdena där våldet sker?

– Vi vågar det också. Vi lägger redan idag mer resurser mot Berga och Skäggetorp än övriga områden. Men det är viktigt att vi inte glömmer resten av kommunen, säger Niklas Borg.

Men är det viktigt nu att prioritera exempelvis belysning i Sturefors när personer blir ihjälskjutna i Berga och Skäggetorp?

– Prioriteringen ligger i de mest utsatta områdena. Men man kan inte bara stänga ner trygghetsarbetet i resten av kommunen, då har vi inte uppfyllt vår roll som kommun. Den som bor i Sturefors eller Maspelösa eller andra ställen tycker också det är viktigt att känna trygghet, säger Muharrem Demirok.

Är det en flirt med väljare i andra stadsdelar för att få acceptans för satsningar i socialt utsatta områden?

– Det handlar inte om en flirt, det handlar om att man som skattebetalare ska kunna känna sig trygg var man än bor i kommunen. Linköpings kommun har de musklerna att jobba på det sättet, säger Muharrem Demirok.

undefined
"Den som bor i Sturefors eller Maspelösa eller andra ställen tycker också det är viktigt att känna trygghet", säger Muharrem Demirok (C).

Ett jobb, som ger egna pengar och en plats i samhället, känns viktigast för många människor i förortsområden där arbetslösheten och utanförskapet är stort, beskrev Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete vid Linköpings universitet, i vår intervju nyligen.

I allianspartiernas 80 miljoner kronor finns en satsning på fler jobb med, men de beskrevs inte som tyngst prioriterad.

– Vi har gjort en stor satsning på det området sedan tidigare och vi avser att fortsätta den. Vi presenterar hela vår budget i nästa vecka och då finns den frågan med, säger Niklas Borg.

I organisationen Världens Mammor, främst baserad i Skäggetorp, har vi under ett år följt flera kvinnor som engagerar sig integration och trygghet. Kvinnorna har lämnat flera förslag till kommunpolitikerna, bland annat har de föreslagit att de själva ska bli anställda som trygghetsvärdar i området sommartid. Kanske nästa år, blev svaret från kommunen.

undefined
Denisé Cassel (KD) talade om satsningen på övervakningskameror.

De 80 miljonerna ska också bekosta övervakningskameror, som allianspartierna kallar ”trygghetskameror”. Redan år 2018 lovade Polismyndigheten att montera 27 övervakningskameror på olika utsatta platser i Linköping. Hittills har fem kameror monterats.

– Eftersom staten inte har levererat än så får vi ta på oss det här, säger Denisé Cassel (KD).

Hur många kameror som ska sättas upp, och var, beror på vilka tillstånd kommunen får och vad kamerorna kostar.

Tre inringade områden

I alliansens satsning på 80 miljoner kronor lyfts tre områden fram: Skolan, tryggheten utomhus, och insatser för att bryta rekrytering till kriminella gäng. Kommunen har redan tidigare målet att alla ungdomar ska lämna gymnasiet med en godkänd examen, det finns en social insatsgrupp och fältsekreterare som arbetar med att fånga upp unga som är på väg in i, eller fast i, kriminalitet. Skolan har redan mentorer som avlastar lärare. Pengarna förstärker dessa och andra verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!