”Rapporten ger en omfattande beskrivning av hur kommunens olika delar hanterar det förebyggande arbetet mot oegentligheter. Slutsatsen är att alla delar i arbetet behöver förstärkas” skriver revisorerna i sin granskning av Linköpings kommun.
Rapporten handlar om kommunens skydd mot oegentligheter och mot korruption och visar alltså att man inte jobbar tillräckligt bra med att upptäcka och förebygga. Rapporten lämnades till kommunen i januari och revisorerna krävde svar på vilka åtgärder som kommunstyrelsen tänker vidta.
LÄS ÄVEN: Därför anmäldes Katedralresorna
LÄS ÄVEN: Lärare visste inte att de gjorde fel
LÄS ÄVEN: Chefen lämnar sin tjänst på skolan
Linköpings kommun kan inte veta hur drabbad kommunen är av oegentligheter eller korruption och vilken skada det i så fall innebär – eftersom de politiska nämnderna och kommunstyrelsen inte ställer rätt kontrollfrågor för att ta reda på det. Det visar revisionsgranskningen, som kommunens revisorer gjort i samarbete med revisionsfirman PWC.
År 2017 lämnade revisorerna kritik kring hur kommunen följde upp sina internkontroller. För 2018 kritiserar revisorerna att kommunen inte tar med frågor om korruption eller andra oegentligheter när man gör riskanalyser och internkontrollplaner för att undersöka hur skattemedel används.
– Om man inte har med sådana frågor i sin uppföljning så finns en risk att området inte heller blir kontrollerat, säger stadsrevisor Peter Alexandersson.
Oegentligheter kan enligt revisorerna vara brott som förskingring eller trolöshet mot huvudman, men kan också vara sånt som inte är straffbart men ändå fel.
Under våren upptäckte kommunledningen att ekonomistyrningen på Katedralskolan hade brister, efter ett tips om missförhållanden på skolan. Kommunen polisanmälde händelser eftersom man trodde att brottslighet kunde förekomma. Polisutredningen lades dock ned med hänvisning till att eventuella brister rör sig om brott mot interna regler. Bland annat har kvitton redovisats felaktigt, utbetalningar skett enligt fel metoder och tjänsteresor köpts utan att anlita den resebyrå som kommunen har ett avtal med. Anställda har uppgett att de inte visste att hanteringen var felaktig.
Revisionsrapporten visar att kommunen inte undersöker risker för oegentligheter tillräckligt bra. Betyder det att det finns fler pågående fall som Katedralskolan, där felaktig hantering pågår utan att den stoppas?
– Det kan vi inte slå fast. Men revisionsrapporten antyder att det finns en sådan risk. Att kommunen inte har med frågor om oegentligheter när man följer upp internkontroller är ju en brist, säger Peter Alexandersson.
Det står i kommunstyrelsens anvisningar att alla nämnder ska ha kontroll över hur lagar och interna regler följs. Granskningen visar att förvaltningarna generellt inte rapporterar den saken till nämnderna eller kommunstyrelsen.
Ann-Cathrine Hjerdt, avgående ordförande för revisorerna, säger:
– När revisionen skriver att en brist är en risk, så bör det vara något som mottagaren ser över.
Skulle man inte kunna förvänta sig att en kommun som Linköping har ett bättre arbete mot oegentligheter och mot korruption?
– I alla fall att politiker och tjänstemän får mer regelbunden utbildning på området, säger avgående revisorsordförande Ann-Cathrine Hjerdt.
Kommer revisorerna att följa upp hur kommunen förbättrar sig?
– Ja, vi börjar den uppföljningen under hösten, säger Peter Alexandersson.