Det var i slutet av 2020, efter coronapandemins intåg, som krögaren Magnus Nystrand tvingades att försätta Pinchos på Storgatan i konkurs. Lokalen stod länge tom, utan några officiella planer, men i början av 2022 kom beskedet. Magnus Nystrands dotter Lovisa Nystrand planerade att öppna en ny restaurang tillsammans med sin sambo Kim Gama.
Nu står det klart att satsningen, med namnet Tivooli, inte blir av.
– Vi fick ett väldigt bra erbjudande som vi inte kunde tacka nej till, säger Lovisa Nystrand.
– Det är tråkigt men jag är samtidigt lite lättad. Det hade varit en utmaning.
Tillsammans med sin bror driver hon företaget Nystrand Restaurang AB. Restaurangen Tivooli skulle, enligt Lovisa Nystrand, precis öppna när företaget fick erbjudandet.
– Vad vi ska göra nu är inte officiellt än men det blir ingen ny restaurang, inte som det ser ut just nu, säger Lovisa Nystrand.
Istället är det Lidköpingsbaserade bolaget Mamma Smårätter AB, med åtta andra Pinchos-restauranger runt om i Sverige, som tar över restaurangverksamheten på Storgatan i Linköping. Med sig som delägare, på 20 procent, har de franchisetagaren Hanna Bengtsson som i dag driver Pinchos i Norrköping.
– Det är en del av hela vårt koncept och det som gör att vi kan driva så många ställen samtidigt. Med en delägare, istället för en restaurangchef, får vi en helt annan delaktighet, säger Milan Reljanovic, en av ägarna till Mamma Smårätter, och fortsätter:
– Vi har försökt att hitta en lokal i Linköping under en längre tid men utbudet har varit väldigt skralt. Nu hamnade vi hos familjen Nystrand och valde att slå till.
Ni vågar satsa trots att verksamheten gick i konkurs?
– Linköping är en fantastisk stad och Pinchos finns på över 65 platser i Sverige så varför skulle det inte fungera här? Förutsättningarna finns – nu är det bara upp till oss själva, säger Milan Reljanovic.
Hur mycket personal som kommer att krävas är fortfarande oklart men på sikt är förhoppningen 25 personer.
– Personal är en utmaning men jag tror att vi kommer att klara det. Vi får i värsta fall pussla med den personal vi har runt om i Sverige.
Målet är att öppna om ungefär en månad.
– Man måste våga satsa lite och jag tror att det kommer att gå bra. Förut var det corona och andra saker som spelade in. Nu hoppas jag att vi är tillbaka på det normala, säger delägaren Hanna Bengtsson.